Belföld

Magyarország a fő kockázat a térségben

Magyarország kilátásait terhelik a legnagyobb kockázatok az európai átalakuló térségben, és az sem kizárt, hogy a külső deficit nyomása alatt "összeomlik" a forint - áll a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) legújabb világgazdasági előrejelzésében.

A világ legnagyobb, nem befektetői jellegű gazdasági előrejelző és elemző cége – a The Economist folyóiratot gondozó kiadó társintézménye- az átfogó prognózisban azt jósolja, hogy 2006-2007-ben a magyar gazdaság éves átlagban 4,4 százalékkal növekszik. Ennek fő hajtóereje azonban a választási évre jellemző költekezés és adócsökkentés lesz, és ez, valamint a nyugat-európai piacok élénkülésének lassúsága növelni fogja a külső egyensúlyhiányt, különösen az idén.

A jelentés szerint a választásokon győztes MSZP jelezte ugyan, hogy lépéseket tesz a költségvetési hiány növekedésének megfékezésére, a választások előtti magas költekezés miatt azonban valószínűtlen az idei deficitcél teljesítése, és az EIU változatlanul 8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár 2006-ra, áll az előrejelzésben.

2010 előtt valószínűtlen az euró

Az EIU szerint az új kormánynak “legalább a költségvetési hiány kezelésére” lépéseket kell tennie a befektetők megnyugtatása érdekében. A devizaalapú hitelek adják a pénzügyi szektoron kívüli magyar vállalatok teljes hitelfelvételének csaknem a felét, és a háztartások hosszú távú kölcsönzéseinek több mint a felét, áll az elemzésben. Ez kevesebb aggály forrása lenne, ha Magyarország jó ütemben haladna az euró meghonosítása felé, a “múltbeli és a jelenlegi kormányok azonban kevés hajlandóságot mutattak a költségvetési önmérsékletre”, és valószínűtlen, hogy Magyarország a következő évtized eleje előtt csatlakozni tud az euróövezethez, írták az EIU londoni elemzői.

A londoni elemző ház éppen egy hete, a Magyarországról külön kiadott havi országjelentésben is azt írta: az idén, ESA-95-ös szabvánnyal számolva, 8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár, és előrejelzése szerint a deficit 2007-ben is 5 százalék felett lesz.

Az iráni válság lehetséges hatásai

Az EIU keddi jelentése a komoly világgazdasági kockázatok között említi az iráni válságot. A londoni elemző ház szakértői az előrejelzésben 35 százalékos valószínűséget adnak annak, hogy az iráni atomprogram feletti vita amerikai – vagy kisebb eséllyel izraeli – katonai akcióba torkollik. Erre az esetre az EIU – legalábbis rövid távra – 100 dolláros hordónkénti olajárat jósol a keddi jelentésben, és az eddigi 60 dollárról meredeken, 70 dollár körüli szintre emelte az irányadó Brent olajfélére adott idei átlagos árelőjelzését

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik