Belföld

Ellenőrizhetjük az igazolványok érvényességét

Idén január 1-jétől bárki ellenőrizheti a neki felmutatott igazolvány valódiságát és érvényességét. Az ellopott, elveszett személyi körözhetővé vált. Szabálysértés viszont, ha elfelejtünk kijelentkezni eladott lakásunkból.

A kormány 2005 novemberében döntött a személyi igazolványok körözhetővé tételéről. Korábban a rendőrségnek nem volt tudomása arról, ha valaki elvesztette a személyi igazolványát, vagy ellopták azt. Január elsejétől az elvesztett vagy ellopott igazolványok bejelentése után a jegyző automatikusan elrendeli azok körözését, és ez a rendőrség körözési jegyzékében szerepelni fog.

Üzleti tranzakcióknál vagy adásvételi szerződések elkészítésénél mostantól bárki ellenőrizheti a másik fél személyi igazolványának, vagy lakcímének hitelességét. Mindehhez elég lesz egy kérelemben megadni az igazolvány számát a BM Központi Hivatalánál, vagy az interneten, az ügyfélkapun keresztül. A választ 2350 forint szolgáltatási díj ellenében a hivatal legkésőbb 30 napon belül megadja, és abból kiderül, hogy a szóban forgó igazolvány valódi-e. A Belügyminisztérium csak a valódiságot és érvényességet igazolja vissza, illetve azt, hogy elvesztett, vagy esetleg lopott igazolványról van-e szó, más személyes adatot nem ad ki.

Fontos tudni, hogy ha január 1-je után – például egy közúti ellenőrzésnél – kiderül, hogy az ember nem jelentkezett ki eladott lakásából, az akár 30 ezer forintos szabálysértési bírságot is jelenthet. Az elavult lakcímadatot tartalmazó igazolványok ugyanis érvénytelenné válnak.

Főként a diákok adminisztrációs terheit csökkenti a törvénymódosítás másik lényeges pontja, a tartózkodási hely érvényességi időtartamának meghosszabbítása. Az efféle bejelentések döntő többsége ugyanis diákoktól származik, akik nem a lakóhelyükön tanulnak. A módosítás értelmében az eddigi két év helyett mostantól elegendő lesz ötévente meghosszabbítani a tartózkodási helyet. 

Másik fontos változás, hogy év elejétől kizárólag az európai egészségbiztosítási kártyával kaphatnak egészségügyi ellátást a magyar állampolgárok az Európai Unió másik 24 tagországában, illetve Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben. Szombat éjfél óta ugyanis már nem érvényes az E111-es nyomtatvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik