Belföld

A Fidesz újra benyújtja a garanciacsomagot

A Fidesz-frakció újra benyújtja az Országgyűlésnek a garancia-törvénycsomagot, a választásokig pedig kidolgozzák a tb-járulék csökkentésére és a 14. havi nyugdíjra vonatkozó előterjesztést is.

Deutsch Tamás, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: a frakció vezetése úgy döntött, hogy törvényjavaslat formájában újra benyújtja a parlamentnek a nemzeti vagyonszerződésre, a nemzeti garanciatörvényre, a luxusprofit letörésére, valamint a munkahelygarancia-törvényre és Büntető törvénykönyv módosítására vonatkozó javaslatot.

Abban bízunk, hogy az utóbbi időszak kedvezőtlen folyamatai arra ösztökélik a kormánypárti képviselőket, hogy fogadják el a javaslatokat – indokolta a kezdeményezést Deutsch Tamás.

Mint mondta, a Fidesz képviselőcsoportja a választásokig kidolgozza a tb-járulék csökkentésére, a 14. havi nyugdíj bevezetésére és az Orbán-kormány által kialakított otthonteremtési rendszer visszaállítására vonatkozó törvényjavaslatokat, valamint azt a koncepciót is, hogy a három év alatti gyerekek és a 65 év felettiek bizonyos gyógyszereket ingyen kapjanak. Ezeket a javaslatokat Orbán Viktor Fidesz-elnök vetette fel országértékelő beszélgetései során.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: ezek a javaslatok fontos részét képezik a Fidesz programjának, amelyet február végén, március elején fogadnak majd el. Ez adja a hivatalos politikai legitimációját a szövetség programjának, amely – elmondása szerint – egy teljesen új típusú és szerkezetű program lesz.

Szintén kérdésre válaszolva leszögezte: a Fidesz, ha kormányra kerül, a Medgyessy–Gyurcsány-kormány minden olyan intézkedését megtartja, amely bővítette a családok, fiatalok lakáshoz jutásának feltételeit, így az a néhány elem, amely a Fészekrakó programban pozitívumként megjelent – a polgári otthonteremtési támogatás szétzilálása mellett –, megmaradna a jövőben is.

MSZP: hiányzik a koncepció

Burány Sándor hangsúlyozta, hogy a Fidesz és az MSZP lakástámogatási elképzelései között pont az a különbség, hogy míg a Fidesz a magas jövedelmű családokat támogatná, addig az MSZP éppen az alacsonyabb jövedelműek lakásvásárlását segíti.

A kormánypárti politikus szerint Deutsch Tamás azt is elárulta, hogy pártja még nem dolgozta ki járulékcsökkentési programját, ezért az javasolja, hogy a jövőben cseréljék fel a sorrendet: először dolgozzák ki a koncepciót, és csak utána beszéljenek róla.

A Fidesz mind a mai napig nem adott választ arra, hogy hogyan akarja csökkenteni úgy a járulékbevételeket, hogy nem sodorja veszélybe sem a gyógyítást, sem a 13. havi nyugdíjat – mutatott rá Burány Sándor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik