Belföld

Bush blokkolja a belvárost

George W. Bush budapesti programjai miatt részlegesen az egész belvárost lezárják, a konvoj elhaladásának idejére még a gyalogosforgalmat sem engedik át. A zár jórészt az ötödik és az első kerületet érinti. Több busz és troli is más útvonalon közlekedik csütörtökön. Az elnök várhatóan délután hat óra körül hagyja el a fővárost, így a repülőtérre igyekvőknek érdemes jóval előbb kiérniük.

Az amerikai elnök csütörtöki programját a Sándor-palotában kezdte, innen megy majd át a Parlamentbe, majd a Citadellánál mond beszédet. Ezután hajtat majd a reptérre, ahol az elnöki különgéppel hagyja el Magyarországot. A program során használt útvonalakat szakaszosan akár több órára is lezárják.

Buszok, trolik kerülő úton

Csütörtök reggel 7 órától a Deák téri Le Meridien szállodától a Sándor-palotáig vezető útvonalat elzárták a forgalom elől, a tömegközlekedési eszközök viszont fennakadások nélkül szállították az utasokat. A 16-os autóbusz a Moszkva tér és a Március 15. tér között, a 105-ös autóbusz az Apor Vilmos tér és a Március 15. tér között közlekedik. A 22-es és 56-os gyorsjárat, valamint a 2-es metrópótló busz a Moszkva tér, Batthyány tér, Fő utca, Halász utca, Bem rakpart, Margit híd, Szent István körút, Nyugati tér útvonalon halad.

A 86-os buszra a Krisztina körút felé a Fő utcán, a Csalogány utcán a Széna téren, a Moszkva téren, a Krisztina körúton és az Attila úton, a Bogdáni út felé a Döbrentei téren, az Attila úton, a Vérmező úton, a Hattyú utcában, a Fő utcán, a Batthyány téren és a Bem rakparton szállhatnak fel az utasok. Ez azt jelenti, hogy a Rudas fürdő után a Batthyány térig kimaradnak a szokásos megállók. Erre azért érdemes odafigyelni, mert a FigyelőNet helyszíni tudósítója szerint a buszvezető csak az ajtó becsukódása után tájékoztatja utasait a terelésről.

A várbuszok a Moszkva tér és a Szentháromság tér között közlekednek. A 2-es metrópóló buszok a Kossuth tér és Astoria között, a Kossuth tér, Nádor utca, József Attila utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Károly körút, Astoria között haladnak. De a Kossuth tér lezárásakor a Nyugati téren félreállnak. Reggel 7.30-tól a 2-es villamos a Közvágóhíd–Garibaldi utca között közlekedik. A 70-es és 78-as trolibuszok a Kozma Ferenc utcától tolatással fordulnak vissza.

A Meridien szálló környékét már lezárta a rendőrség, ezért a Batthyány térre közlekedő metrópótló máris módosított útvonalon jár, és nem áll meg a Deák teret pótló Erzsébet téri megállóban.

A vonatok sem állhatnak meg

A vonatok közlekedésében annyi változás lesz, hogy az amerikai elnök programja miatt a szerelvények csütörtökön fél hattól fél hétig nem állnak meg Kőbánya-Kispesten, és sem a peronokra, sem pedig a felüljáróra nem lehet majd bemenni.

Blokk az egész városban

Tilos a megállás és várakozás csütörtök este 8 óráig Budapesten az I. kerületben a Szent György utcában, a Dísz és a Szent György téren, a Budavári palota teljes területén; a Tárnok utcában; a Döbrentei téren az Erzsébet híd alatti területen; a Sánc és a Szirtes utcában, a Citadella sétány teljes hosszában mindkét oldalon; illetve a Hunyadi út mindkét oldalán.

A II. kerületben a Bem téren mindkét oldalon a Külügyminisztérium előtti szakaszon; a Fő utca mindkét oldalán a Bem tér és a Ganz utca között, valamint a Bem rakparton.

Az V. kerületben a Szabad sajtó út – Erzsébet híd – Kossuth Lajos utca háromszögben, a Bajcsy-Zsilinszky és az Alkotmány utca, valamint a Kossuth tér érintett a lezárásban, de a Deák Ferenc utcában és az Erzsébet téren sem szabad majd megállani. Az amerikai elnök elutazásáig szintén tilos a parkolás és a megállás a Múzeum körút mindkét oldalán az Astoria és a Kálvin tér között; a Baross utca, Illés utca, a Práter utca és a Szigony utca által határolt területen. Ez vonatkozik a Kálvin térre és az Üllői útra is, de elszállítják az autókat a Ferihegyi repülőtérre vezető úton a felüljárók alatti parkolókból és a Kőbánya-Kispest autóbusz-végállomás Ferihegyi repülőtérre vezető út melletti szakaszáról is.

Gyalogosoknak is tilos az átmenet

George W. Bush látogatása során a védett menet útvonalát – a FigyelőNet információi szerint – valószínűleg már egy órával a kocsisor érkezése előtt lezárják. Ekkora biztosítást az amerikai elnökön kívül egyébként csak az izraeli és az orosz elnök szokott kapni utazásai során.

Mindkét irányú járműforgalom elől időszakosan lezárják a diplomáciai konvoj útvonalát a köztársasági elnöknél tett látogatás után a Szent György tér – Szent György utca – Dísz tér – Hunyadi János út – Clark Ádám tér – Lánchíd – Roosevelt tér – József Attila utca – Bajcsy Zsilinszky út – Alkotmány utca – Kossuth tér útvonalon. A Parlamentben tett látogatást követően az elnöki kocsioszlop a Kossuth tér – Alkotmány utca – Bajcsy Zsilinszky út – Deák tér útvonalon halad majd. Délután az amerikai elnök a Deák tér – Károly körút – Astoria – Kossuth Lajos utca – Szabadsajtó út – Erzsébet híd – Hegyalja út – Sánc utca – Szirtes út – Citadella útvonalon megy majd a Szabadság-szoborhoz.

Nehéz lesz kijutni a reptérre

Beszédét követően Bush és kísérete – várhatóan este öt óra körül – a Citadella – Szirtes út – Sánc utca – Hegyalja út – Erzsébet híd – Szabadsajtó út – Kossuth Lajos utca – Astoria – Múzeum körút – Kálvin tér – Üllői út – Ferihegyi repülőtérre vezető út – 4. számú fő út kivezető szakaszán hagyja el a várost.

Az Air Force One felszállása valószínűleg ismét komolyabb fennakadásokat fog okozni, ezért akik csütörtök délután utaznak külföldre, tanácsos több órával az indulás, és a Bush-konvoj miatti útzár előtt kiérni a reptérre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik