Tech

Agyhullámok alapján rekonstruálták a Pink Floyd számát

KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Egy új tanulmányban a szerzők arról számoltak be, hogy emberek agyhullámai alapján tudták rekonstruálni a Pink Floyd Another Brick in the Wall című számát – írja a The Guardian. Ez az első alkalom, amikor az agy aktivitásából sikerült dekódolni egy dalt. Az eredmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy idővel helyreállíthassák a beszéd zeneiségét azoknál a betegeknél, akiknek valamilyen neurológiai rendellenesség, például stroke akadályozza a kommunikációt.

Az érintett laboratórium tagjainak sikerült már beszédet, sőt némán elképzelt szavakat is rekonstruálniuk agyi felvételekből, Robert Knight, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és a csapata tagja szerint ezek azonban rendszerint robotszerű eredmények voltak. „A zene természeténél fogva érzelmi és prozódiai jellegű, van ritmusa, hangsúlya és intonációja.

Sokkal szélesebb spektrumot tartalmaz, mint a korlátozott fonémák bármilyen nyelvben, ami egy újabb dimenziót adhat egy beültethető beszéddekódernek

– mondta a kutató.

Az új kísérletben 29 páciens agytevékenységét vizsgálták, a résztvevőkkel nagyjából három percig hallgatták a Pink Floyd dalát. Az önkénteseket epilepszia miatt műtötték, az operációk során elektródákat helyeztek az agyukra.

A dekódoláshoz a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Bár tompán, a rekonstrukcióban mégis felbukkant az ikonikus „All in all, it’s just another brick in the wall” sor. „Kicsit úgy hangzik, mintha víz alatt beszélnének, de ez az első próbálkozásunk” – nyilatkozta Knight. A szakértő abban bízik, hogy sűrűbben elhelyezett elektródákkal javíthatnak az eredményen.

A technológia további fejlődésével idővel talán műtétre sem lesz szükség az ilyen dekódoláshoz. A publikációban a szerzők új, a ritmusérzékelésben részt vevő agyi régiókat is meghatároztak.

A zene és a nyelv feldolgozásának alaposabb megértése komoly gyakorlati előnyökkel járhat, például segíthet fényt deríteni arra a rejtélyre, hogy a Broca-afáziában szenvedő személyek, akik nehezen találják meg, illetve mondják ki a megfelelő szavakat, miért tudnak gyakran minden nehézség nélkül énekelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik