Élő Nagyvilág

Újabb segélyt küld az Egyesült Államok Ukrajnának

DIEGO HERRERA CARCEDO / ANADOLU AGENCY / AFP
DIEGO HERRERA CARCEDO / ANADOLU AGENCY / AFP
  • Két hullámban 15 drónnal és 8 rakétával támadták az oroszok az ukrajnai Odesszát.
  • Orosz bombázók repültek Hollandia felé, a dán légierőt küldték utánuk.
  • Skóciánál is feltartóztattak két orosz bombázót.
  • Zelenszkij szerint az oroszok bűnei nem maradnak válasz nélkül, miután egy 23 napos csecsemőt is megöltek a támadásokban.
  • A Dnyeper folyó oroszok által megszállt keleti partján alakítottak ki hídfőállásokat az ukránok.
  • Tizenkilencezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra vasárnap.
  • A rubel az argentin pesóval és a törk lírával a legrosszabban teljesítő valuták közé került.

A háború augusztus 13-i eseményeiről itt olvashat.

Moldovából hazaküldtek 27 orosz diplomatát a kapcsolatok megromlása miatt

Elhagyta hétfőn huszonkét orosz diplomata a moldovai fővárost a két ország közötti kapcsolatok megromlásának következtében. A moldovai hatóságok szerint a diplomáciai képviselet létszámát 80-ról 25-re csökkentik, hogy „egyensúlyt” teremtsenek Moldova moszkvai nagykövetségének létszámával.

A helyi sajtóban videofelvételek jelentek meg az orosz nagykövetségről kihajtó buszokról, amint rendőri kísérettel a nemzetközi repülőtér felé veszik az irányt. A chisinaui repülőtér egyik dolgozója a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a nagykövetség személyzetét szállító buszok Szocsiba indultak, ahonnan Moszkvába mennek tovább. A diplomatákon kívül 23 technikai támogatást nyújtó dolgozót is távozásra szólítottak fel a családjukkal együtt.

A moldovai külügyminisztérium közlése szerint keddtől legfeljebb tíz orosz diplomata és a kisegítő személyzet 15 tagja maradhat Chisinauban. Az erre vonatkozó utasítást a múlt hónapban juttatták el az orosz félhez arra hivatkozva, hogy Moszkva destabilizációs kísérleteket tett a Romániával és Ukrajnával is határos Moldova ellen.

A chisinaui kormányzat Maia Sandu 2020-as hatalomra kerülése óta eltávolodott Moszkvától. A moldovai elnök elítélte az Ukrajna elleni orosz háborút, és azzal is megvádolta Moszkvát, hogy meg akarja buktatni Moldova kormányát. (MTI)

Orosz bombázók tévedtek Skóciába

Brit vadászgépek feltartóztattak két orosz bombázó repülőgépet hétfőn a nemzetközi légtérben, Skóciától északra, a NATO északi járőrövezetén belül – közölte James Heappey, a fegyveres erőkért felelős brit védelmi államtitkár.

A Typhoon típusú gyorsreagálású brit vadászbombázó gépek hétfő reggel emelkedtek a levegőbe, miután felderítésre és tengeralattjáró-ellenes hadviselésre használt, nagy hatótávolságú Tu-142-es orosz bombázók átrepülését észlelték a Shetland-szigetektől északra. A Typhoon sugárhajtású repülőgépeket rendszeresen veti be Nagy-Britannia hasonló esetekben, hogy biztosítsák és megóvják az ország légterét – jegyezte meg Heappey.

Emlékeztetett arra, hogy brit pilóták nemrégiben a NATO légirendészeti misszióját vezették egy észtországi küldetés során, aminek keretében több mint ötven hasonló légi elfogást hajtottak végre.

A nap folyamán korábban Oroszország azt közölte, hogy stratégiai bombázó gépei rutinrepüléseket hajtottak végre nemzetközi vizek felett az Északi-sarkvidéken.

MTI

Kétszáz millió dolláros segítséget küld Washington Ukrajnának

Az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, hogy 200 millió dollár értékben „biztonsági segítséget” küld Ukrajnának.

A segítség légvédelmi lőszert, tüzérségi lövedékeket, páncéltörő fegyvereket és további aknamentesítő berendezéseket foglal magában – derül ki Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminiszterének közleményéből.

(Guardian)

Hazaárulás miatt börtönbüntetésre ítélték az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt tábornokát

Egy kijevi bíróság bűnösnek találta hazaárulásban, terrorcselekmény kísérletében, valamint lőszer jogellenes birtoklásában, és 12 év börtönre ítélte hétfőn Valerij Sajtanovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt vezérőrnagyát – hozta nyilvánosságra az SZBU és az ukrán főügyészség.  A börtönbüntetés mellett a bíróság a volt SZBU-tiszt vagyonának elkobzását is elrendelte. A vád szerint a férfi olyan információkat gyűjtött össze, amelyek államtitkot képeztek, és azokat az orosz szakszolgálatok képviselőinek továbbította. A vizsgálat megállapította, hogy a tisztségviselő Bobil fedőnéven állt kapcsolatban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ezredesével, Igor Jegorovval. Utóbbi 2014 nyarán egyik szervezője volt a Donyec-medence orosz megszállásának és terrorista cselekményeknek – közölte az SZBU.

Az ukrán hírszerzés szerint az elítélt az orosz különleges szolgálatok utasítására az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt tagjai közül verbuvált embereket terrorcselekmények elkövetésére. Az elítéltet beszervező orosz FSZB-s ellen távollétében folytatja le a büntetőeljárást az ukrán bíróság.

MTI

Orosz bombázók repültek Hollandia felé, a dán légierőt küldték utánuk

A holland légtérbe tartó orosz bombázókat tartóztatott fel a dán légierő – közölte a holland királyi légierő hétfőn.

A légierő szóvivője szerint hétfő reggel riadókészültséget hirdettek, amikor két a két orosz repülőgép megközelítette a Benelux-államok légterét. A holland védelmi minisztérium gyorsreagálású riasztást adott ki, ami akkor lehetséges, amikor azonosítatlan repülőgép közeledik a holland légtér felé. A légvédelem két F-16-os vadászgépet küldött fel a levegőbe, a dán légierő azonban időben feltartóztatta és visszafordította a gépeket, így a bevetés szükségtelenné vált.

A szóvivő hozzátette: nem ritka, hogy orosz repülőgépek megközelítik, sőt megsértik egy európai ország légterét. Hollandia a NATO-követelmények részeként Belgiummal megosztva figyeli a Benelux-légtereket, és évente átlagosan néhány alkalommal ad ki gyorsreagálású riasztást. A holland légtér az Északi-tengeren határos Dániával.

JOHN THYS / AFP

A rubel az argentin pesóval és a török lírával a legrosszabban teljesítő valuták közé került

A rubel tavaly március óta először törte át a lélektanilag fontos 100-as szintet a dollárhoz képest, hétfőn reggel egy dollárért 100,62 rubelt adtak a nemzetközi devizapiacokon. Pedig az orosz központi bank megpróbálta megállítani a zuhanást azzal, hogy 2023 végéig leállította devizavásárlásait a hazai piacon – számolt be a Bloomberg alapján a Hvg.hu.

Az orosz valuta idén eddig mintegy 25 százalékkal gyengült a dollárral szemben, és ezzel a török lírával és az argentin pesóval együtt a három legrosszabbul teljesítő valuta közé került. A rubel tavaly júniusi csúcsértékéhez képest csaknem a felére esett vissza, elsősorban az orosz-ukrán háború és a szankciók miatt.

Az orosz központi bank múlt szerdán jelentette be, hogy leállítja a devizavásárlást a hazai piacon egy költségvetési mechanizmus keretében, amelyet azért hoztak létre, hogy a gazdaságot elszigeteljék a nyersanyagárak ingadozásától. Mint akkor közölték, a döntés célja „a pénzügyi piacok volatilitásának csökkentése” volt.

JANERIK HENRIKSSON / TT NEWS AGENCY / AFP

A Dnyeper folyó oroszok által megszállt keleti partján alakítottak ki hídfőállásokat az ukránok

Az elmúlt héten megszaporodtak a kisebb összecsapások a Dnyeper alsó folyásánál – olvasható a brit védelmi minisztérium a szokásos napi összefoglalójában.

Az ukrán csapatoknak sikerült újabb hídfőállásokat kialakítani a folyó keleti partján, amely orosz ellenőrzés alatt áll. Az Antonivszkij híd melletti állásaikat is megerősítették. A brit hírszerzési bezsámoló szerint az ukránok az orosz csapatmozgásokat kihasználva érték el sikereiket.

Harcok zajlanak a folyó torkolatában található kisebb szigetekért is, az orosz hadvezetés számára pedig komoly dilemmát jelent, hogy az itteni, vagy az ukrán ellentámadás fő csapásirányának számító, keletebbre található területeken védekező csapatait erősítse-e meg a rendelkezésére álló tartalékokkal.

DIEGO HERRERA CARCEDO / ANADOLU AGENCY / AFP

Nőtt az orosz GDP a második negyedévben

Az orosz statisztikai hivatal nem végleges adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 4,9 százalékkal nőtt a második negyedévben éves összevetésben, miután az első negyedévben 1,8 százalékkal csökkent.

A június végével záródott három hónapban a termelés egyebek között a feldolgozóiparban 11,3 százalékkal, az építőiparban 9,8 százalékkal, a kiskereskedelemben 9 százalékkal, a mezőgazdaságban 2,9 százalékkal, a bányászatban 1,1 százalékkal nőtt.

STRINGER / AFP

A gazdaságfejlesztési minisztérium némileg kisebb, 4,6 százalékos éves szintű gazdasági növekedést becsült a második negyedévre.

Szakértők az idei évre 2,1 százalékos orosz GDP-növekedéssel számolnak. A jegybank júliusban 0,5-2,0 százalékról 1,5-2,5 százalékra emelte az idei orosz gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.

19 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 9669-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 9204-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 135 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Zelenszkij: Oroszország bűnei nem maradnak válasz nélkül

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök igazságot ígért, miután az orosz támadásokban meghalt egy 23 napos csecsemő és 12 éves testvére is Herszonban – áll a The Guardian tudósításában.

Hétfőre gyásznapot hirdettek a helyi tisztviselők a déli régióban, amelynek egy részét Kijev tavaly felszabadította. Öt ember halt meg a Shyroka Balka faluban történt ágyúzásban, köztük egy négytagú család. Két másik embert, köztük egy gyülekezet lelkészét is megöltek a szomszédos Stanislav faluban.

Vasárnap késő este a helyi herszoni kormány közölte, hogy egy újabb légicsapás és tüzérségi lövöldözés során egy 31 éves nő és egy férfi megsebesült, és legalább 12 ház megrongálódott Bilozerka városában. Azt is közölték, hogy három irányított légibomba több házat is megrongált Odradokamianka faluban.

Éjszakai beszédében Zelenszkij elmondta, nem hagyja válasz nélkül Oroszország egyetlen bűnét sem.

Bombák és drónok Odesszában, három sérült

Az ukrajnai Odessza városát két hullámban érték támadások. Összesen 15 drónnal és 8 rakétával támadták a települést az oroszok – írja tudósításában a The Guardian.

A helyi tájékoztatás szerint egy szupermarket három alkalmazottja sérült meg a támadások során, közülük kettőt kórházban kezelnek. A fekete-tengeri régió kormányzója azt mondta, hogy a lehulló rakétatöredék tüzeket okoztak. Az épületek ablakait pedig kitörte a robbanáshullám.

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága közölte, hogy légvédelmi erői megsemmisítették mind a 15 drónt és nyolc Kalibr típusú rakétát is, amelyeket Oroszország kilőtt. A közeli Mikolajiv kikötővárost is célba vették, a légiriadók egész éjszaka szóltak.

Odesszát, Ukrajna legnagyobb kikötőjét és haditengerészeti bázisát többször is rakétákkal és drónokkal támadták azóta, hogy Moszkva a múlt hónapban kilépett az ENSZ által támogatott megállapodásból, amely lehetővé tette a gabona biztonságos szállítását Ukrajna kikötőiből.

Olvasói sztorik