Belföld

Reformalapot állítana fel Orbán

Egy magyar reformalap létrehozásának tervéről beszélt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a közszolgálati rádióban.

Az ellenzéki politikus szerint úgy lehet a reformokhoz pénzt szerezni, ha az állam felállítja a „magyar reformalapot”. Magyarázata szerint a reformalap egy pénzügyi alap, amelybe bele kell tenni azokat a forrásokat, amelyeket azután nem használhat másra a magyar állam.

Pénzt kivonni a rendszerekből, elvenni az oktatástól, az egészségügytől az nem reform, hanem az ellenkezőjére bizonyíték, miszerint „pénzbehajtás” zajlik – jelentette ki. Kiemelte, ahhoz, hogy reformálni lehessen az egészségügyet, az oktatást, a nyugdíjrendszert és az államigazgatást, ahhoz pénzre van szükség, mert a reform rövid távon pénzt visz.

Újságírói kérdésre, hogy honnan szerezne a reformokhoz forrást a Fidesz, Orbán Viktor azt válaszolta: az a gazdasági élet szereplőivel történő megállapodástól függ. Véleménye szerint ma a Gyurcsány-kormány azt a megoldást választja, hogy mindenkit, általában megsarcol.

„Célzottan kell megállapodni a nagy jövedelemtulajdonosokkal, kifejezetten arról, hogy az állam nem megsarcolja őket, és elveszi a pénzüket, hanem ami pénzt ők odaadnak, azok nem szétfolynak a költségvetésben, hanem egy ilyen magyar reformalapba összpontosulnak” – jelentette ki.

A Népszabadság című napilap csütörtöki számában megjelent értesülés szerint Orbán Viktor szerdán este több hazai és külföldi üzletemberrel találkozott. A cikk szerint a Fidesz elnöke kezdeményezte a megbeszélést, ahol javaslatot tett egy „magyar reformalap” létrehozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik