Belföld

A válság jogilag megoldódott

A bizalmi szavazás után a válság alkotmányosan megoldódott, de sok függ attól, mi történik a Kossuth téri tüntetésen. Nagy meglepetés lenne, ha a demonstráció hatására lemondana a kormány - mondták politológusok nem sokkal az Országgyűlés pénteki ülésének befejezése után.

Kéri László szerint a bizalmi szavazás eredménye meggyőző, így a válság a Parlamentben alkotmányosan megoldódott, de sok függ attól, mi történik a Kossuth téri tüntetésen. Sok függ a tüntetéstől, mit mond Orbán Viktor, hogy reagálnak rá a tüntetők, hazamennek-e, de ez már kívül esik az alkotmányos kereteken, ez már a kiszámíthatatlanság világa – mondta Kéri László.


A szakember nagyon fontosnak nevezte, hogy parlamenti beszédében Gyurcsány Ferenc bocsánatot kért és kijelentette: tanult a leckéből, ezután másképp kell kormányozni.

Lakner Zoltán szerint a miniszterelnök beszéde nem tartalmazott újat az elmúlt hetekben hallottakhoz képest, de nóvumként jelent meg, hogy nyíltan beszélt a következő években várható helyzetről. Ami változott, az a stílus, a miniszterelnök “jóval visszafogottabb volt” – hívta fel a figyelmet a politológus.


“A Kossuth téri tüntetés nem fogja megbuktatni a kormányt, (de) a politikai élet nagyon komoly feszültsége fennmarad. Nagy meglepetés lenne, ha a demonstráció nyomására lemondana a kormány, ha már eddig kibírta” – mondta a politológus. “Amíg Orbán Viktor az, aki követeli a kormány lemondását, addig ez a kormány nem fog lemondani” – tette hozzá Lakner Zoltán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik