Belföld

A polgármester cége profitálhatott a beruházásból, feljelentést tett az Integritás Hatóság

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

A tavaly év végén létrehozott Integritás Hatóság feljelentést tett a Nemzeti- Adó és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználása vétségének a gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, valamint egy közbeszerzést is felfüggesztett 50 napra a Tolna megyei Szálka község 3 fejlesztési beruházása ügyében folytatott vizsgálata lezárása után. A beruházásokra a település önkormányzata összesen 316,3 millió forint EU-támogatást nyert el.

A vizsgálat során felmerült annak a gyanúja, hogy a beruházások nem a közösségi érdekeket, hanem a magánérdekeket szolgálják.

A Hatóság álláspontja szerint az első projekt (a strand infrastrukturális fejlesztése keretében a strand partjának műszaki védelmére kiírt közbeszerzés) esetében a strandot üzemeltető magánkézben lévő vállalkozás  tényleges profittermelő képességének növelése a cél. Az érintett vállalkozás, a Szálka Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a település polgármesterének, Pálfi Jánosnak és családjának a tulajdonában van.

A másik két, egymással összefüggő, Szálka község vízrendezését célzó projekt a Hatóság álláspontja szerint ugyancsak a támogatási szerződéstől eltérő célt szolgál. Vízelvezetés helyett a beruházás tényleges célja elő-közművesítés és betonút építése, amely az út környezetében lévő ingatlanok értékét többszörösére növeli. Ebből az értéknövekedésből egy jól körülhatárolható érdekcsoport profitál.

Emellett mindegyik projekt esetén olyan cég végezte a tervezési munkákat (A.G. Projekt Bt.), amelynek ügyvezetője Szálka alpolgármestere volt. A fennálló összeférhetetlenséget nem jelentették be – hívta fel a figyelmet a jelentésében az Integritás Hatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik