Élet-Stílus

Szex és bor

„Felpiszkálja a vágyat, de cserbenhagy a végrehajtásnál…"

“…gyártja és rontja; birizgálja s elsikkasztja; rábeszél és elbátortalanít tőle; talpra állítja és kicsinálja; hogy ne bírjon állani; következéséképp: orránál fogva vezeti álmában, és amikor beugratta a lefekvésbe, ő maga megugrik”.

Így filozofálgat Shakespeare Macbeth-jében a kapuőr a szesz szexre, pontosabban: az alkoholnak a szexuális potenciálra gyakorolt hatásáról. Miért piszkálja fel az alkohol a vágyat és végül miért hagy cserben a végrehajtásnál, mennyi bort kéne fogyasztani ahhoz, hogy a dolog első felének hasznát lefölözzük le és megússzuk a másikat?


Fotók: Neményi Márton

Igyunk, de mennyit?

Dr Fekete Ferenc urológus hangsúlyozza: uraknál átlagosan két deci, azaz egy pohár bor, két pohár ser vagy egy feles az ajánlott adag, hölgyeknél ennek kétharmada. Más szóval az urak egy héten úgy 21, hölgyek kábé 14 egység bort fogyasszanak, egy egység kábé 1,5 dl bort jelent. Ha az ember rendszeresen ennyi alkoholt fogyaszt, az bizony egészséges, abszolúte igazolt tény, hogy napi egy jó pohár bor csökkenti a keringési betegségek, az infarktus és agyvérzés veszélyét, napi 20 gramm alkohol például a felére csökkenti az infarktus kockázatát! Ráadásul ennyi szesznek még nincs káros hatása a szervezetre! Ágyjeleneteknél ennyi szesz kinyitja a kedélyt, oldja a gátlásokat és kitágítja az ereket, beszédessé, boldoggá és szabaddá tesz, pláne a pezsgő, melynek alacsony az alkoholtartalma, viszont gyorsan a fejünkbe száll.

Használ? Nem használ? Mi használ?

Ha átesünk a ló túlsó oldalára, a dolog visszafelé sül el, vagyishogy éppen hogy nem sül el jól, bevethetők-e ekkor a természetes afrodiziákumok, hogy a lankadó kedvet újra felajzzák? Nos, nem. A természetes vágykeltők igazából nem működnek. Az ánizs, a babér, a ginzeng, a zeller, a fokhagyma, netán a kaviár és/vagy az osztriga isteni, finom, jókedvre derít, de mint afrodiziákumok, annyit érnek, mint halottnak a napszemüveg. Némelyiket csak azért tartják hatékonynak, mert hasonlít az ember, vagy az ember egy népszerű részének formájára, azaz fallikus alakú, a ginzenget emberke-alakja miatt gondolta hatékonynak az ősi képzelet, és ez a (tév)hit a mai napig tartja magát, az orrszarvúnak pedig az a végzete, hogy szegénynek az orrszarva egyeseket a falloszra emlékeztet.

De a tudomány egyetlen természetes vágyfokozót sem ismer el, nem szemétségből, hanem mert a kutatások nem igazolják a hatékonyságukat, a zeller legfeljebb akkor működik, ha mellé kötjük. Ami működik bennük, az a placébó-hatás, az a lélektani jelenség, hogy egy szer hatékonyságának a hite ténylegesen javít a beteg állapotán. Ez az afrodiziákumoknál 30-50 %-os is lehet, azaz minden második-harmadik páciens érzékelni fogja a szer nem létező hatását, ha csak egy kicsit és rövid időre is.

Nem működnek az interneten árult mindenféle szintetikus izék sem, a semmilyen hatóanyagot nem tartalmazó vágykeltők kábé annyira hatékonyak, mint a hajnövesztők, a végső fogyást garantáló csodaszerek vagy a homeopátiás orvosságok. A hatékony vágykeltőkhöz az egyetlen garantált út a „konzervatív”  orvosláson és az orvosokon át vezet, mert csak ők írhatnak fel garantált, ellenőrzött és optimalizált serkentőket az arra rászorulóknak. Optimalizált abban az értelemben, hogy hosszas és iszonyatos drága kutatási folyamat során kísérletezik ki azokat a szereket, melyek csak az inkriminált testrészre hatnak, nem a test egészére (az ismert vágyfokozók közül tán az egyetlen viszonylag hatékonynak bizonyuló yohimbine nevű alkaloidával is az a baj, hogy a test egészére hatva kellemetlen, nem kívánatos mellékhatásokat produkál a hányingertől a szívrohamig, ami azért jellemzően nem célja egy együttlétnek, lehányni a kedvest, utána egzitálni). Létezik az orvos- és gyógyszerellenességnek egy sajátos új hulláma, ami, mintegy keveredve az ezoterikus, homeopatikus, természetgyógyász, kézműves, biodinamikus és egyéb, tudományosan igazolatlan, mert igazolhatatlan eljárásokkal, a gyógyszerlobby világ-összeesküvésének állít be minden modern és igazolt gyógyszert és eljárást.

Akkor mégis igyunk!

Pedig ha valaki, az orvos érdekelt a leginkább abban, hogy a páciense meggyógyuljon, mert akkor jön vissza hozzá a hálás beteg, ha meggyógyult. Ezen az orvos-ellenes hullámon és az internet hullámain szörfölnek a sarlatánok és a hiszékeny fogyasztó tudatlanságát kihasználó, milliárdos hasznot kaszáló kufárok, sokszor effektíve súlyos kárt, netán halált is okozva. Nem kell orvos, vizelési problémáidra szedjél természetes alapanyagokat tartalmazó csodabogyót, és az áradat megindul, mint az őrült, ki letépte láncát, sugallják naponta százszor (a méregdrága) reklámok, pedig egy ilyen tünetnek ezer oka lehet a sima, jóindulatú prosztata-megnagyobbodástól kezdve a rákig. Ám nem fogod megtudni, mert nem mentél orvoshoz, pontosabban csak akkor jössz rá, amikor már tele vagy áttétekkel, és már késő. Márpedig a piac óriási, a férfiak harmadánál-felénél előfordulnak szexuális problémák, nekik tehát azt javasoljuk: egy jó pohár bor, vagy csak orvosi vizsgálatot követően beszerzett, kipróbált, biztonságos és igazolt hatású, vényköteles vágyserkentők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik