Élet-Stílus

Akkor derült ki a 8 éves állatkerti gorilláról, hogy nőstény, amikor megszülte az első kölykét

Az állatgondozók egészen addig a pillanatig meg voltak győződve róla, hogy Sully hím, amíg meg nem látták, ahogy a kicsinyét szoptatja.

Nagy volt a meglepetés abban az ohiói állatkertben, ahol egy egészen addig hímnek gondolt gorilláról annak köszönhetően derült ki, hogy valójában nőstény, hogy életet adott az első kölykének – írja a BBC.

A Columbus Zoo tájékoztatása szerint a 8 éves Sullyra – aki 2019 óta él az intézmény falai között – csütörtökön találtak rá a kicsinyével.

Az állatkerti gondozók egy blogbejegyzésben számoltak be a számukra is meglepetésként ható örömhírről. Azt írták, hogy a csecsemő „egészségesnek tűnik”, és hogy Sully kiváló anya. Valamint arra is magyarázatot adtak, hogy hogyan tévedhettek ekkorát. És a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk.

A fiatal gorillák nemét nehéz megállapítani, és mivel Sully mindig is jó egészségnek örvendett, soha nem volt szüksége olyan vizsgálatra, amiből rájöhettek volna, hogy valójában nőstény. Ezért azt feltételezték, hogy hím.

A gorilla születése „váratlan, ugyanakkor izgalmas volt a gondozó csapat számára, és fontos egy kritikusan veszélyeztetett faj megőrzése szempontjából” – írták az állatgondozók, akiknek csak akkor esett le a tantusz, amikor azt látták, hogy Sully egy gorillakölyköt szoptat.

Nyolc évesen Sully elég idős volt ahhoz, hogy szaporodjon, de még túl fiatal ahhoz, hogy nyilvánvaló jeleket mutasson a nemére – tették hozzá. „Körülbelül nyolcéves korukig a hímek és a nőstények nagyjából egyforma méretűek, és nincsenek kiemelkedő nemi szerveik. A hímek ezüstös hátszőre is csak 12 éves korukban vagy annál később alakul ki” – fogalmaz a bejegyzés.

Ráadásul a gorillák a nagy hasuk miatt jellemzően nem mutatják a terhesség jeleit sem, az újszülött gorillák pedig sokkal kisebbek, mint az emberi csecsemők.

Nagyon örülünk, hogy újabb szüléssel bővült ennek a kritikusan veszélyeztetett fajnak a sorsa. Ő a 34. gorilla, aki 1956 óta itt született, amikor a Columbus Zoo a világon elsőként üdvözölhette a gorillabébik születését. Fontos része a munkánknak, hogy megőrizzük ezeket a csodálatos gorillákat

– fogalmaz a Columbus Zoo közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik