Tech

Ezért kell napi 5 percre kikapcsolni a telefonját

redstallion / Getty Images
redstallion / Getty Images

Minden este kapcsoljuk ki 5 percre a telefonunkat, ezzel ugyanis sokat tehetünk a kiberbűnözők támadásai ellen – szólította fel a lakosságot Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök. Ausztrália első nemzeti kiberbiztonsági koordinátorának kinevezésekor tartott beszéde mellett azóta több kiberbiztonsági szakértő is kiállt – írja a Guardian.

A kiberbiztonság fejlesztésére szakosodott Dr. Priyadarsi Nanda, a University of Technology Sydney vezető oktatója szerint a telefon rendszeres újraindítása azért csökkentheti a kockázatot, mert erőszakkal lezárja a háttérben futó alkalmazásokat és folyamatokat, amelyek megfigyelhetik a felhasználókat vagy adatokat gyűjthetnek. A kutató hozzátette: sok felhasználó észre sem veszi, hogy bizonyos alkalmazások futnak a háttérben.

A szakértők, bár támogatják a rendszeres újraindításra vonatkozó tanácsot, korábban rámutattak, hogy valószínűleg ez a stratégia sem fogja megállítani az elszánt hackereket.

A telefonok egyes elemei ugyanis kikapcsolt állapotban is aktívak maradhatnak. Ezt használhatják ki a zéró kattintásos exploitok is – olyan kifinomult támadások, amelyek nem igényelnek a felhasználótól cselekvést. Emellett az elmúlt években több olyan, a Pegazushoz hasonló kémprogram is megjelent, amelyek szinte észrevétlenül épülhetnek be a célszemély mobiljának rendszerébe.

Dr. Arash Shaghaghi, az Új-Dél-Walesi Egyetem kiberbiztonsággal foglalkozó vezető oktatója szerint a napi újraindítás első lépésnek jó, de arra is szükség van, hogy a felhasználók által telepített alkalmazások engedélyeire is odafigyeljenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik