Tech

„Nem akarunk ártani az emberiségnek, segíteni akarunk” – állítja kilenc humanoid robot

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP

A generatív mesterséges intelligencia elmúlt hónapokban történt térnyerése miatt egyre nagyobb az aggodalom a technológiai fejlesztések ellen. Amellett, hogy a veszély akár valós is lehet, rengeteg mindenben segíthetnek a fejlesztések az emberiségen.

A robotok előremutató képességeit demonstrálandó kilenc humanoid robot sorakozott fel a napokban a svájci Genfben a világ első ember-robot konferenciáján – írja a Reuters. Az AI for Good elnevezésű rendezvényen újságírók kérdezték a robotokat terveikről, arról, hogy miben segíthetnek rajtunk, és hogy vannak-e ellenérzéseik alkotóikkal szemben.

Az eseményen orvosi segédrobotok, kreatív feladatokat ellátó gépek, és egyszerű, beszédkészséggel ellátott alkotások is teret kaptak.

A Grace névre hallgató orvosi robot azzal nyugtatta a közönséget, hogy nem célja, hogy elvegye az emberek állást, egyszerűen csak segíteni akar. Egy másik gép azt hangsúlyozta egy kérdésre, hogy sosem lázadna fel az emberek ellen, ugyanis az emberek jók.

Fabrice COFFRINI / AFP

A robotok közül többet a generatív mesterséges intelligencia legújabb verzióival frissítettek, és sokszor még feltalálóikat is meglepték a kérdésekre adott válaszaik kifinomultságával. Egy, a portrék festésére szakosodott Ai-Da elnevezésű gép Yuval Noah Harari író szavait idézve például azt mondta, több szabályozásra van szükség a mesterséges intelligencia kapcsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik