Élő Nagyvilág

Putyin: Az orosz emberek egységesebbek, mint valaha

Anadolu Agency via AFP
Anadolu Agency via AFP

A hétfői történésekről itt tudósítottunk.

A pápa békeküldötte az elrabolt ukrán gyerekek hazahozatalán dolgozik

Matteo Zuppi bíboros, Ferenc pápa ukrajnai rendezésért felelős megbízottja kedden bejelentette, hogy jelenleg megoldást keres arra, miként térhetnének haza az ukrajnai háborúban Oroszországba hurcolt ukrán gyerekek.

Meglátjuk, hogyan tudjuk elindítani a gyermekeket érintő mechanizmust és segítséget nyújtani a humanitárius fronton, különösen azoknak a gyermekeknek, akik bizonyosan visszatérhetnének Ukrajnába

– mondta Zuppi egy római könyvbemutatón, hozzátéve, hogy Ferenc pápával is személyesen megvitatta a kérdést.

A bolognai érsek, aki egyben az olasz püspöki kar elnöke is, a múlt héten Moszkvába látogatott, korábban pedig Kijevben is járt. Ferenc pápa május végén bízta meg Zuppit, hogy vezesse a Vatikán békemisszióját. A vatikáni sajtóiroda szerint a látogatás célja, hogy „humanitárius hozzájárulást nyújtson a jelenlegi tragikus helyzetből kivezető út megtalálásához, az igazságos béke elérése érdekében”.

Zuppi a RAI olasz közszolgálati televíziónak nyilatkozva vasárnap hangsúlyozta, hogy nem béketerven vagy közvetítésen dolgozik Kijev és Moszkva között, hanem „humanitárius szempontokra” összpontosít.

(MTI)

Különösen eredményes volt az utóbbi napok ellentámadása Ukrajna szerint

Az ukrán ellentámadás különösen eredményes volt az utóbbi napokban – jelentette ki kedden Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára. Hangsúlyozta, hogy az ukrán csapatok teljesítik kitűzött feladataikat.

Valerij Serseny, a délkeleti országrészben szolgálatot teljesítő ukrán erők szóvivője szerint az ukrán erők mintegy két kilométert nyomultak előre a déli Berdjanszk irányába. Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes még hétfőn közölte, hogy az ukrán erőknek sikerült egy heti harc árán visszafoglalniuk 37,4 négyzetkilométer területet Bahmut határában. Andrij Kovaljov, az ukrán vezérkar szóvivője pedig elmondta, hogy az ukrán hadsereg továbbra is nyomás alatt tartja az orosz csapatokat Bahmuttól északra és délre és heves harcok árán “részleges sikereket” is elértek. Hozzátette, hogy erőiknek sikerült visszatartani az orosz csapatok támadásait a keleti Avgyijivka, Liman és Marjinka települések irányában.
(MTI)

Összevertek és festékkel öntöttek le egy újságírót Csecsenföldön

Összevertek Csecsenföldön egy ismert újságírót. Jelena Milasinát maszkos emberek támadták meg, amikor egy tárgyalásra utazott Csecsenföldre. A haját leborotválták, zöld festéket öntöttek rá és eltörték az ujjait. A vele utazó ügyvéddel együtt összerugdosták a földön, miután kirángatták a sofőrüket a kocsiból, és elhajtottak velük. Alekszander Nemovot, az ügyvédet késsel meg is szúrták. Milasinát a csecsen diktátor Ramzan Kadirov korábban terroristának nyilvánította, miután az újságíró a csecsen vezetés jogsértéseiről írt.

Putyin: Az orosz nép olyan egységes, mint még soha

Oroszország ellenáll a nyugati szankcióknak és provokációknak – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) virtuális csúcstalálkozóján.

Az orosz elnök azt mondta, hogy Moszkva a szervezethez fűződő kapcsolatainak megerősítését tervezi. Oroszország kulcsfontosságú partnerekként tekint az SCO tagjaira – köztük Kínára, Indiára és Iránra – azokban a törekvéseiben is, hogy szembeszálljon a szankciókkal – emelte ki. Putyin szerint hibrid háború folyik Moszkva ellen, de az ország „magabiztosan ellenáll a külső nyomásnak”.

Az orosz elnök kitért a Wagner zsoldoscsoport közelmúltbeli zendülésére is: elmondása szerint az orosz politikai csoportok és az egész társadalom egyértelműen megmutatták egységüket, és a haza iránti magas fokú felelősségérzetükről tettek tanúbizonyságot, amikor egységesen reagáltak a fegyveres lázadási kísérletre.

Az orosz nép olyan egységes, mint még soha

– mondta.

Köszönetet mondott az SCO tagjainak, akik támogatásukról biztosították őt „az alkotmányos rend, az állampolgárok élete és biztonsága iránt tett erőfeszítéseiért”.

Beszédében az orosz elnök arra is figyelmeztetett, hogy a globális gazdasági válság kockázata egyre növekszik. Ezt szerinte a fejlődő világ adósságai, a romló élelmezésbiztonsági helyzet és a környezeti fenyegetettség jelzi.

Vlagyimir Putyin kijelentette azt is, hogy támogatja a helyi devizák használatát a külkereskedelemben történő elszámolások során.

(MTI)

Még egy évig marad a NATO-főtitkár

A NATO-tagországok vezetői megállapodtak abban, hogy további egy évvel, 2024. szeptember 30-ig meghosszabbítják Jens Stoltenberg főtitkár szeptember végén lejáró megbízatását – erről maga az észak-atlanti szövetség főtitkára tájékoztatott kedden.

Jens Stoltenberg Twitter-üzenetében közölte: megtiszteltetés számára a 31 tagországot számláló katonai szövetség állam-, illetve kormányfőinek döntése.

A Észak-atlanti Tanács közleménye szerint a döntést a NATO-tagállamok vezetői a szervezet jövő heti vilniusi csúcstalálkozóján hagyják jóvá hivatalosan.

Wagner-lázadás: Putyin köszönetet mondott Kínának és Indiának

A gazdasági és pénzügyi instabilitás miatt a világ a konfliktusok növekvő kockázatával néz szembe, erről beszélt Vlagyimir Putyin a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) virtuális formában megtartott csúcstalálkozóján kedden. Egyúttal megköszönte Kínának és Indiának a Wagner-felkelés idején nyújtott támogatásukat.

A Guardian tudósítása szerint a rizikót növeli az adósságok ellenőrizetlen felhalmozódása a fejlett országokban, a világszerte növekvő szegénység valamint a romló élelmezési és környezetbiztonság. Mint mondta, mindegyik probléma komplex és sajátos a maga módján, de együttesen a konfliktusok esélyét növelik, amit Oroszország a saját bőrén érez.

A Wagner-lázadással összefüggésben azt mondta, az orosz emberek egységesebbek, mint valaha.

Az orosz politikai körök és a társadalom egyértelműen demonstrálta, hogy szolidaritást és felelősséget vállal a szülőföld sorsáért, és egységesen lépett fel a fegyveres lázadási kísérlet ellen. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az SCO-országoknak, akik támogatásukról biztosították az orosz vezetést az intézkedésekről, melyek az állampolgárai életét és biztonságát óvták. Nagyra értékeljük

– mondta.

Putyin azt javasolta, hogy vizsgálják felül az SCO regionális antiterrorista struktúráját és Fehéroroszág mielőbbi felvételét szorgalmazta a szervezetbe.

Az SCO-nak jelenleg Oroszország mellett Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a tagjai, Fehéroroszország, Mongólia és Irán pedig megfigyelő státusszal rendelkezik.

Zelenszkij: Moszkva rakétákkal használja ki a gyengeségünket

Méltatta hazája légvédelmi csapatainak teljesítményét Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti videóbeszédében, Németországnak pedig ismét külön megköszönte, hogy segített fejleszteni Ukrajna légvédelmét. A légvédelmi rakétaelhárító csapatok szakmai ünnepnapján Zelenszkij elmondta, hogy a háború tavaly februári kezdete óta több mint 180 orosz repülőgépet, 130 helikoptert, több mint ezer robotrepülőgépet, továbbá több mint 1600 különböző típusú drónt lőttek le. Hozzátette, hogy a légvédelem ezzel életek ezreit és több száz kritikus infrastrukturális létesítményt mentett meg.

Azt a berlini közlést is megerősítette, hogy hétfőn Olaf Scholz német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésében megköszönte neki, hogy „nagyon erőteljes módon” segített Ukrajna légvédelmében.

A kiváló német IRIS-T típusú (légvédelmi) rendszerek nagyon hatékonynak bizonyultak az égboltunk védelmében – hangoztatta az elnök. Rendelkezünk továbbá nagyon hatékony amerikai Patriot légvédelmi rendszerekkel is, amelyeket Németországtól kaptunk. Ukrajna hálás értük, csakúgy mint a többi létfontosságú segítségért! – tette hozzá.

Zelenszkij megismételte, hogy az országnak sokkal több segítségre van szüksége a Nyugattól, hogy megvédje magát. „Sajnos, országunk nem rendelkezik elég jó minőségű légvédelmi rendszerrel ahhoz, hogy megvédje egész területét, és megsemmisítsen minden ellenséges célpontot” – hangoztatta. Szólt arról is, hogy Moszkva kihasználja ezt a gyengeséget: hétfőn például Oroszország drónnal csapást mért lakóépületekre és egy titkosszolgálati épületre az északkeleti Szumi városában.

Az államfő megismételte azt a célját, hogy Ukrajna legyen az orosz támadások elleni európai rakétavédelmi pajzs bázisa. Ez szerinte abszolút szükséges és abszolút lehetséges. Úgy vélte, hogy Oroszország csak akkor próbál majd rátámadni Európára, ha bármiféle biztonsági bizonytalanságot lát.

(MTI)

Dróntámadások moszkvai létesítmények ellen

Két drón lelőttek kedd hajnalban Moszkvához közel az orosz állami média jelentése szerint. Sérülések, károk nem történtek – írta a RIA Novosti.

Az egyik drón egy katonai létesítményt támadott Kubinkánál, a másik pedig moszkvai Vunkovó repülőteret vette célba.

Egy nap alatt 12 ezren érkeztek Ukrajnából

Magyarország területére a hétfői napon az ukrán-magyar határszakaszon 6990 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5187 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, azaz összesen 12177-en jöttek a háború sújtotta országból az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint.

A beléptetettek közül a rendőrség 83 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől az előző nap 20 ember, köztük 13 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

180 ezer orosz katonával erősítették meg a keleti frontot

Mintegy 180 ezer katonát vontak össze az oroszok a keleti fronton Ukrajnában az ukrán hadsereg egyik szóvivője szerint.

Több mint 120 ezer katona van a keleti front északi részén, a Kupjanszk-Liman szakaszon. Ez egy hosszú frontszakasz, mivel Kupjanszk és Liman városa száz kilométeres távolságban van egymástól. Itt az oroszok támadásban vannak a jelentések szerint.

Délebbre, Bahmut környékén pedig 50 ezer katonával próbálják tartani a frontot az oroszok. Itt jobbára védekezésre kényszerülnek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik