Belföld

Rogán kifogásolja, hogy továbbra is képviselő Pásztor

A Fidesz kampányfőnöke vasárnap reggel bírálta, hogy 24 óra elteltével sem vették le Pásztor Tibor blogjából a zsidózó megjegyzést, és az MSZP vezetői nem léptek az ügyben. Pásztor bocsánatot kért blogjában.

Rogán Antal a köztelevízióban kifogásolta azt is, hogy noha az MDF és a Fidesz között a kampány elején “csendes megállapodás” született arról, közlik egymással a sérelmes ügyeket, neki a sajtóból kellett értesülnie egy demokrata fórumos képviselő megfenyegetéséről.

Hiller Istvánnak és Gyurcsány Ferencnek “tegnap kellett volna felállítani a helyéről” Pásztor Tibort, “nem ma, nem holnapután, nem védeni még mindig (…) mert Magyarországon senki nem zsidózhat” – mondta Rogán Antal a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

“Egyszer már született (…) közmegegyezés a magyar politikai életben arról, hogy antiszemitizmus, mint politikai jelenség, és a zsidózás elítélendő” – közölte.


Elfogadhatatlannak nevezte, azt, hogy “valaki ezek után nyíltan zsidózik és erre az MSZP, meg az SZDSZ vezetői azt a fáradtságot sem veszik, hogy a maguk részéről lépjenek (…) és az a válasz, hogy bocsánat, végül is nekem szabad” – fogalmazott.


Pásztor Tibor blogján a “Van egy magas labda” című szövegben kitörölte a szóban forgó megjegyzést, és azt megcsillagozva a lap alján hozzátette: “A díszzsidó szót az érintett érzékenysége miatt töröltem. 2006.03.04 17:32”.


Rogán Antal szombaton jelentette be, hogy néhány nappal korábban Pásztor Tibor, az MSZP V. kerületi önkormányzati képviselője, frakcióvezetője internetes naplójában felfedezték a következő szavakat (…): +Nem volt ez más, mint egy magasra földobott, szépen csavart labda, amit a Fidesz kettes számú díszzsidója nagy svunggal ütött le+”. Hozzátette: a honlap későbbi részeiből “egyértelműen kiderül, hogy amikor az MSZP-s képviselő ezt írja, akkor Deutsch Tamásra, a Fidesz országgyűlési képviselőjére, az Országgyűlés alelnökére gondol”.


Pásztor elnézést kért


Pásztor Tibor internetes blogjában válaszolt Rogán sajtótájékoztatójára. Ebben azt írja: ha akarata és szándéka ellenére megbántotta volna Deutsch-Für Tamást, akkor ezúton is elnézést kér tőle, és mindazoktól is, akik félreértették ezt a kifejezését. Ugyanakkor nevetségesnek nevezte, hogy Rogán Antal antiszemitizmussal vádolja, hiszen, mint írta, a fideszes politikus pontosan tudja, hogy zsidó identitását vállaló emberként kevés dolog áll tőle távolabb ennél.


Hiller nem cenzúráz


Hiller István sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: a mondat rossz és meggondolatlan, helyes, hogy Pásztor Tibor elnézést kért érte. Ugyanakkor hozzátette: “egy olyan emberről van szó, aki nyíltan vállalja zsidó identitását. Az ő esetében antiszemitizmusról beszélni képtelenség”.


Az MTI azon kérdésre, lesznek-e következményei Pásztor Tiborra nézve az esetnek, az MSZP elnöke közölte: “én egyetlen naplónak nem leszek cenzora”.


Mint mondta, az eset ugyanakkor nem fedi el, hogy Budapest V. kerületében, ahol Rogán Antal is önkormányzati képviselő, a Fidesz együttműködik a MIÉP-Jobbikkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik