Élő Nagyvilág

Prigozsin most a Kremlnek is nekiment

MTI / AP / Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata
MTI / AP / Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata
Hírfolyam a háborúról.

A tegnapi főbb hírek a háborúból:

  • „Európa megalázása, az orosz terror elnézése” – reagáltak az ukránok Orbán rádióinterjújára
  • Két ember meghalt Belgorodban az ukrán bombázásokban
  • Zelenszkij tudja, hogy amíg háború van, nem lehetnek a NATO tagjai
  • Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását
  • Átvizsgálják az összes óvóhelyet Ukrajnában
  • Kína szerint még van lehetőség az ukrajnai háború tárgyalásos rendezésére

Prigozsin most már a Kremlnek is nekiment

Eddig nem vette szájára a Kreml nevét Jevgenyij Prigozsin, a hírhedt Wagner-csoport vezére-tulajdonosa, de a legutóbbi kirohanásában már az orosz állam szétverésével vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalát. Prigozsin azon akadt ki, hogy szerinte viszályt akartak szítani a zsoldosserege és az oroszpárti csecsen erők között, amiket sikerült azonban megoldaniuk, mielőtt véres ütközet alakult volna ki a felek között. A viszályért a Kreml „frakcióit” hibáztatta Prigozsin, aki Vlagyimir Putyin orosz elnököt megkímélte a kritikáitól, szerinte az elnök maga leszidta az érintett frakciókat.

– A Pandora szelencéje már kinyílt, és nem mi vagyunk azok, akik kinyitották. Valakik a Kremlben eldöntötték, hogy veszélyes játékokat űznek, Ezek a veszélyes játékok mindennaposakká váltak a Kreml tornyaiban, amelyekkel szétverik az orosz államot – dühöngött Prigozsin, azonban nem fejtette ki, hogy pontosan kikre és milyen frakciókra gondolt.

Egy 22 éves ukrán focista vesztette életét a fronton

Egy ukrán focista halálát jelentette be az ukrán védelmi minisztérium, aki lengyel csapatát hagyta ott, hogy harcoljon az orosz megszállók ellen. Mikola Zsidkov tavaly novemberben csatlakozott az ukrán erőkhöz és a keleti fronton vesztette életét. Mindössze 22 éves volt.

Így búcsúztatták az utolsó meccsén:

Már nem biztonságos egy belgorodi körzet, evakuálják az embereket

Ketten meghaltak, és többen megsebesültek az oroszországi Belgorod régiót ért ukrán tüzérségi tűzben szombaton – közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram üzenetportálon. “Reggel óta az ukrán fegyveres erők tűz alatt tartják Sebekino körzet településeit” – írta Telegram-üzenetében Gladkov. Közölte, hogy a rakéták magánterületen csapódtak be Valujki határváros közelében. A Reuters két, a dpa hat sebesültről számolt be. A sérültek között két gyermek is van.

Szintén a Telegramon jelentette be a kormányzó, hogy több mint 2500 embert evakuáltak a körzetből, tekintettel arra, hogy ott már nem biztonságos a tartózkodás.

(MTI)

Ukrajna elutasította az indonéz védelmi miniszter béketervét: „Nincsenek vitatott területek Ukrajna és az Orosz Föderáció között, ahol népszavazást tarthatnánk”

Egyre gyakrabban állnak elő politikusok a világ minden tájáról azzal kapcsolatban, hogyan lehetne megszüntetni az ukrajnai vérontást.

Most Prabowo Subianto indonéz védelmi miniszter vetette fel a Shangri-la Párbeszéd nevű ázsiai és csendes-óceáni biztonságpolitikai fórumon, hogy a résztvevők adjanak ki nyilatkozatot az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére.

Anadolu Agency / AFP Prabowo Subianto

Sbianto többpontos tervet ismertetett, mely magában foglalja:

  • a fegyverszünetet „mindkét konfliktusban lévő fél jelenlegi állásain”
  • valamint egy demilitarizált zóna létrehozását úgy, hogy 15-15 kilométerrel tolja vissza mindkét fél aktuális katonai pozícióját
  • a demilitarizált zónát az ENSZ békefenntartó erői felügyelnék
  • majd ENSZ-népszavazást kell tartani „a különböző vitatott területek lakosainak többségi óhajának objektív megállapítása érdekében”.

Az ukrán külügyminisztérium válasza nem sokat késett.

Oleg Nikolenko szóvivő kijelentette:

  • Oroszország agressziót követett el, megszállt ukrán területeket, és a tűzszünet lehetővé tenné a jelenlegi frontvonal megerősítését
  • a megszállt területeken az orosz hadsereg háborús, emberiesség elleni tetteket és népirtást követ el
  • nincsenek vitatott területek Ukrajna és az Orosz Föderáció között, ahol népszavazást tarthatnának.

Ukrán külügyminiszter: Ha Orbán olyan okos, akkor győzze meg Putyint a kivonulásról

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nem ment el szó nélkül Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjúja mellett, a magyar kormányfő ugyanis egyebek mellett arról beszélt, Ukrajnának fel kellene hagynia az ellentámadással és inkább tárgyalnia kellene Oroszországgal.

Kuleba ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, senki nem akarja jobban a béke helyreállítását nála jobban a világon, de csak az igazságos béke elfogadható.

Amikor valaki azt mondja, ne ellentámadj, hanem tárgyalj – nos, ha olyan okos vagy, akkor meggyőzheted Putyint, hogy vonja ki a csapatait Ukrajnából, és akkor nem lesz több ellentámadás

– üzente Orbánnak.

Egyúttal elutasította azokat a javaslatokat, melyek azon a prizmán keresztül közelítik meg a problémákat, hogy Ukrajnának valamit fel kell áldoznia a megoldás érdekében. Ez véleménye szerint perverz és beteges logika, ami már 2014 és 2022 között megbukott. Ha valaki segíteni akar, akkor a kapcsolataikat kihasználva győzzék meg Putyint, hogy hagyja el Ukrajnát – mondta.

A brit védelmi minisztérium szerint csökkent az orosz erők rugalmassága

Az orosz légideszant erők (VDV) Bahmutban való kényszerű bevetése a Wagner-zsoldos erők kivonása közepette azt jelenti, hogy a komplett orosz haderő kevésbé lesz rugalmas „a műveleti kihívásokra való reagálásban” – ezt a brit védelmi minisztérium közölte a Twitteren.

A britek úgy értesültek, hogy VDV jelentősen leromlott az invázió előtti „elit” státuszához képest.

(The Guardian)

Zelenszkij: Ukrajna készen áll az ellentámadásra

Ukrajna készen áll a régóta várt ellentámadás megindítására, az oroszok által megszállt területek visszafoglalására – ezt Volodimir Zelenszkij nyilatkozza a Wall Street Journalnak adott, szombaton megjelent interjújában.

Az ukrán elnök „erősen hisz” abban, hogy sikerrel járnak, és arról is beszélt, hogy nem tudja, meddig tart még a harc, de mindent megtesznek a győzelemért.

Zelenszkij a múlt hónapban azt mondta, Ukrajnának meg kell várnia további nyugati páncélozott járművek érkezését, mielőtt megindítaná az ellentámadást.

Az elmúlt hetekben Ukrajna fokozta az orosz lőszerraktárak és logisztikai útvonalak elleni csapások számát.

ANP MAG / AFP Volodimir Zelenszkij, Mark Rutte miniszterelnök és Kajsa Ollongren (védelmi) miniszter a Camp Soesterberg katonai bázison tett látogatása során. A hét elején az elnök részt vett az észak-európai vezetők ukrajnai háborúval foglalkozó találkozóján.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik