Élő Nagyvilág

Prigozsin a főügyészségen próbálja bemártani az orosz védelmi vezetőket

Andre Alves / ANADOLU AGENCY / AFP
Andre Alves / ANADOLU AGENCY / AFP
  • Folytatódtak az orosz területen végrehajtott támadások.
  • Egy ukrán dróncsapás tüzet okozott egy olajfinomítóban Krasznodarban.
  • Az ukrán határ melletti Belgorodot is támadás érte: a légicsapásokban négy ember megsérült.
  • Az Egyesült Államok leszögezte: nem támogatják az orosz területen végrehajtott ukrán akciókat.
  • Október végéig meghosszabbíthatják az EU-ba irányuló ukrán gabonaimportra vonatkozó korlátozásokat.
  • Európa „stratégiai öntudatra ébredésére” szólított fel Macron.
  • A hétfői nap történéseit itt tudja visszaolvasni.

Lassan szellemvárossá válik Bahmut

Mindössze 500 ember maradt Bahmutban, ahol az elmúlt egy évben szinte folyamatosan heves harcok dúltak, közölte a polgármester.

Olekszij Reva szerint ez az adat különösen meghökkentő, ha összehasonlítjuk a háború kirobbanása előtti állapottal, amikor még 70 ezren éltek a városban.

Az elmúlt hetekben Oroszország és Ukrajna is azt állította, hogy az ő kezükben van a város.

Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér csapatai is harcoltak itt Oroszország oldalán, de az utóbbi időben ellátási hiányokra panaszkodtak.

A Wagner-vezér felnyomta a főügyészségen az orosz védelmi minisztert

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg alapítója szerdán azt kérvényezte az orosz főügyészségtől, hogy vizsgálja meg, az orosz védelmi tárca magas rangú tisztviselői követtek-e el bűncselekményeket az ukrajnai háború előtt vagy közben, írja a Reuters.

Mostanáig ez a legkirívóbb támadás, amit Prigozsin mér Vlagyimir Putyin elnök katonai vezérkarára, Szergej Sojgu védelmi miniszterre és Valerij Geraszimov vezérkari főnökre, akiket hónapok óta árulással vádol.

Prigozsin közölte, a főügyészségnek küldött leveleit nem hozza nyilvánosságra, amíg a nyomozás le nem zárul.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a fejleményeket.

A Wagner-vezér az ukrán háborúban szerzett hírnevet világszerte, mint Putyin egyik bizalmi embere. Múlt héten arról beszélt, nem Putyin szakácsaként kellene őt már emlegetni, hanem Putyin henteseként. Az orosz elnök mellett lojális marad, mert szereti a hazáját. Sojgut viszont a jelek szerint kevésbé, róla azt mondta, el kell ítélni, és folytatódhat a háború.

Oroszország elsüllyeszthette az utolsó, jelentős ukrán hadihajót

Oroszország azt állítja, hogy megsemmisítette az ukrán haditengerészet utolsó nagyobb hadihajóját, amely ekkor Odessza kikötőjében állomásozott.

Május 29-én az orosz légierő nagy pontosságú csapást mért egy odesszai kikötőre, megsemmisítve az ukrán haditengerészet ott állomásozó, utolsó hadihajóját, a Jurij Olefirenkót

– áll az orosz hadsereg napi tájékoztatójában.

Az ukrán haditengerészet szóvivője nem kommentálta a hírt.

A Jurij Olefirenko egy közepes méretű partraszállító hajó, melyet egy 2015-ben Mariupol közelében megölt ukrán tengerészgyalogosról neveztek el.

A hajó legénységét tavaly júniusban tüntette ki Volodimir Zelenszkij.

(The Guardian)

Brit hírszerzés: átvették a kezdeményezést az ukránok

Közzétette szokásos, reggeli hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A tárca mai jelentésének pontjai az alábbiak:

  • 2023 májusától kezdve Oroszország egyre inkább átengedte a kezdeményezést, és már csak reagál az ukrán akciókra, ahelyett, hogy saját katonai céljainak eléréséért küzdene.
  • E hónapban az oroszok átfogó drón- és cirkálórakéta-támadást indítottak Ukrajna ellen, mélyen az ország területén belül. A cél az Ukrajnát védő, korszerű légvédelmi rendszereknek semlegesítése volt, valamint az ellentámadásra készülő erők megsemmisítése. Jelenleg a szárazföldi erőket első sorban arra használják, hogy elfojtsák a nyugat-oroszországi területeken felélénkült partizántevékenységet.
  • Az orosz parancsnokok most tartalékolnak az erejükkel, hogy képesek legyenek reagálni az ukrán ellentámadásra, és odavezényelni a csapatokat, ahol vélhetően megpróbálnak majd áttörni az ukrán csapatok. Ezt nehezíti, hogy az orosz katonai vezetés a Bahmut védelmére csoportosította az új, még be nem osztott alakulatokat. A közelmúltban elfoglalt, donyecki várost június elején tervezi átadni a Wagner-csoport a reguláris erőknek.

Újabb oroszországi olajfinomítót ért támadás

Az Afipszkij után újabb oroszországi olajfinomítót támadtak meg. A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról ír, hogy egy azonosítatlan pilóta nélküli légijármű csapódott be a a dél-oroszországi Ilszkij olajfinomító területére. A létesítményben nem keletkezett kár, személyi sérülés nem történt.

A Krasznodari területen fekvő Novorosszijszk fekete-tengeri partja közelében található olajfinomítót május elején két egymást követő napon is dróntámadás érte.

Az Ilszkij közelében fekvő másik finomítóban, Afipszkijban a támadás után tűz ütött ki. A száz négyzetméteren terjedtek el a lángok, miután sajtóértesülések szerint egy fűtőolajlepárló egység kigyulladt. A tűzet hamar eloltották, személyi sérülés itt sem történt.

Ukrajna egyelőre nem vállalta magára a dróncsapásokat, de Moszkva így is Kijevet okolja értük.

(The Guardian)

Medvegyev „legitim katonai célpontnak” tartja a brit tisztviselőket

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese szerint Nagy-Britannia „be nem jelentett háborút” folytat Oroszország ellen.

A korábbi orosz elnök, jelenleg leginkább putyinista provokátor James Cleverly brit külügyminiszter kijelentéseire reagálta, aki azt mondta, hogy Ukrajnának „joga van a határain túl is erőt alkalmazni Oroszországgal szemben”, ha így tud ellenállni az orosz agressziónak.

A „hülye brit tisztviselőknek” címzett válaszában Medvegyev úgy fogalmaz:

Örök ellenségünk, az Egyesült Királyság ostoba hivatalnokainak nem szabadna elfelejteniük, hogy államuk be nem jelentett háborút folytat Oroszország ellen. Mivel ez a helyzet, az ország bármely köztisztviselője, legyen szó civilről vagy katonáról, aki segédkezik a háborúban legitim katonai célpontnak tekinthető.

(Sky News)

Öt civil meghalt egy ukrán rakétatámadásban Luhanszk megye megszállt részén

Öten életüket vesztették, 19-en pedig megsebesültek, amikor ukrán rakétatámadás érte Karpati község baromfitelepét az oroszok által ellenőrzött Luhanszki Népköztársaságban.

A tájékoztatás szerint a támadást amerikai HIMARS sorozatvető három srapnelt tartalmazó M30A1-es típusú, és egy M31-es típusú rakétájával hajtották végre.

(MTI)

Nem támogatja az Egyesült Államok az orosz területen végrehajtott támadásokat

Nem támogatjuk az Oroszországon belüli támadásokat. Ennyi. Pont

– szögezte le Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára.

Az Egyesült Államok támogatja a legbőkezűbben az ukrán erőfeszítéseket, azonban többször hangsúlyozták, hogy a fegyverszállítások feltétele, hogy az ukrán haderő kizárólag védekezésre és az oroszok által megszállt területek visszafoglalására használhatja az harci eszközöket.

Az AP hírügynökség értesülése szerint az amerikaiak újabb fegyverszállítmányt jelenthetnek be a héten, amely egyebek mellett drónokhoz használatos lőszert tartalmaz.

Moszkva szerint Kijev áll a közelmúltbeli, Oroszország elleni dróntámadások mögött, melyek egyebek mellett moszkvai épületeket és egy krasznodari olajfinomítót is megrongáltak. Az ukrán vezetés tagadja a vádakat.

(The Guardian)

Folytatódtak az oroszországi célpontok elleni ukrán dróncsapások

Egy nappal azután, hogy Oroszország azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy dróntámadásokat intézett moszkvai épületek ellen, a Krasznodari határterület kormányzója közölte, hogy vélhetően dróntámadás okozta az Afipszkij olajfinomítóban kitört tüzet.

A tüzet hamar eloltották, áldozatok nincsenek – mondta Veniamin Kondratyev kormányzó. Az Afipszkij finomító Novorosszijszk fekete-tengeri kikötőjétől nem messze található, egy másik finomító közelében, amelyet ebben a hónapban már többször is megtámadtak.

Az Ukrajnától északra fekvő oroszországi Belgorod kormányzója közölte: négy ember megsebesült egy határ menti településen egy tüzérségi csapás után. Kettőjük kórházi ápolásra szorul.

A kormányzó a Sebekino elleni támadásért Kijevet tette felelőssé.

Vjacseszlav Gladkov hozzátette, hogy

egy héten belül ez volt a harmadik alkalom, hogy a várost találat érte.

Gladkov hétfőn arról tájékoztatott, hogy a városban két ipari létesítményt ért találat. Az ukrán határtól mindössze hét kilométerre fekvő települést szombaton is lőtte az ukrán tüzérség.

Múlt héten egy Kreml-ellenes orosz milícia tört be a nyugat-oroszországi Belgorodba. Az Oroszországon belüli támadás egy nap után véget ért, az orosz fegyveres erők több mint 70 támadót öltek meg. Az akcióban több civil megsérült, egy idős nő pedig menekülés közben meghalt. A támadást két Ukrajnában működő csoport, az Orosz Önkéntes Testület (RVC) és a Orosz Szabadság Légió vállalta magára, akik közölték, hogy a jövőben még készülnek hasonló akciókkal.

(The Guardian)

Olvasói sztorik