Belföld

A szocialisták nem mennek a parlamentbe

A mai parlamenti ülést a szocialista képviselők kampánygyűlésnek tartják, ezért nem tartják helyénvalónak, hogy résztvegyenek rajta.

A rendszerváltás óta még sosem volt a választás előtti parlamenti szünetben olyan kezdeményezés, ami összehívta volna az országgyűlést – mondta Lendvai Ildikó. Eddig a pártok egyetértettek abban, hogy az ország házát az ilyenkor szokásos kampányra ne használják. A szocialista politikus hozzátette: nem lehet azt mondani, hogy a Fidesz most megszerette volna a házat, mert eddig alig vettek részt a vizsgálóbizottságokban, és a parlamenti üléseken. A Fidesz képviselői nem csak a jogszokást nem vették figyelembe, hanem önkényesen alkalmazták a házszabályt, amit az ország már megszokott az ország az egyhetes-háromhetes ülési rend vitájában.

Rendkívüli ölést rendkívüli esetben szoktak összehívni, a mostani pedig nem az – tette hozzá. A szocialisták nem látják, hogy miért kell most összeülni, ha a 14. havi nyugdíjat a Fidesz csak 2007-től szeretné bevezetni.

Lendvai szerint lehet, hogy fideszes szempontból rendkívüli helyzet van, amikor azt látják, hogy a közvélemény-kutatók felmérése szerint minimum kiegyenlítettek az erőviszonyok. A hitelességi versenyben sem nyerték el az emberek támogatását, a polgárok többsége nem ért egyet a rosszabbul élünk-szlogennel, és Gyurcsány Ferenc kézmozdulatának értelmezésével sem. A parlamenti szabályok azonban másképp ítélik meg a helyzetet – tette hozzá.

Van amit végre tisztázni kell – jelentette ki a politikus. Például hogy mi lesz a nyugdíjakkal, ugyanis a 13. havi nyugdíjat a Fidesz nem szavazta meg, 2003. február 4-én ugyanis 0 fideszes képviselő szavazott a javaslat mellett. A fideszes képviselők ezt meg is indokolták, hogy azért nem, mert nem épül be a nyugdíjba, így nem alapja a következő évi emelésnek.

Nagyobb baj, hogy a fidesz olyan javaslatot nyújtott be, amit a Fidesz elnöke nem eldöntöttnek nyilvánított, és ő maga sem támogatta – idézte Lendvai Orbán Viktor az egyik kereskedelmi tévécsatonra reggeli műsorában tett kijelentését. (Ebben a Fidesz elnöke azt mondta, hogy a nyugdíjas szervezetek majd megvitatják, és javaslatot tesznek a következő kormánynak.) Olyan ügyben hívták tehát össze az országgyűlést, amelyről még a párt se döntött – mondta a szocialista politikus. De így érthető, hogy a javaslatuknak nincs összefoglalója, mert az nem lehet, hogy „adunk valamit, aztán majd eldöntjük, hogy mikor és kinek” –tette hozzá, amjd így folytatta: a Fidesz eddig hallgatott arról is, hogy milyen forrásból biztosítanák a nyugdíjemelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik