Belföld

Orbán egységes Kárpát-medencei gazdasági térséget szorgalmaz

A Kárpát-medencében csak a magyaroknak sikerült tartós állami berendezkedést kialakítani, ami felelősséget jelent - hangsúlyozta a Fidesz elnöke, aki egységes kárpát-medencei gazdasági térséget és a gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket szorgalmazott.

Az Országépítő találkozások nyolcadik, kecskeméti fórumán Orbán elmondta, hogy ma, miután a térségben nemzetállamok jöttek létre, a gazdasági integráció a feladat. Martonyi János, az Orbán-kormány volt külügyminisztere szerint meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy ha valaki igényli, akkor letelepedés nélkül is elnyerhesse a magyar állampolgárságot.

A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: a Széchenyi terv keretében támogatni kell a magyar kis- és középvállalkozásokat, hogy a határon túli területeken tőkebefektetéseket eszközöljenek, és vállalkozásokat hozzanak létre. Hangsúlyozta, hogy a népesedési előrejelzések alapján az egész Kárpát-medencében egy „egyre fogyó, egyre idősödő nemzet” képe bontakozik ki, egyre kevesebb lesz az aktívak száma.

A Fidesz kormányra kerülése esetén Orbán Viktor családbarát gazdasági intézkedéseket ígért. Mint mondta, a gyermeket nevelő anyák elhelyezkedése érdekében részmunkaidős és a rugalmas foglalkoztatási formákat vezetnek be, könnyen hozzáférhetővé teszik a gyermekintézményeket, családi adózást vezetnek be, és terveik szerint úgy alakítják át a gyes rendszerét, hogy a gyermek 8 éves koráig megválasztható legyen, mikor veszik igénybe a gyes második másfél évét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik