Belföld

Gyurcsány népszavazást akar az euróról

Gyurcsány Ferenc a Világgazdaságnak adott interjúban elmondta: népszavazást kell tartani az euró bevezetéséről. A kormányfő szerint a parlamenti pártoknak egyeztetniük kell a halaszthatatlan reformokról.

A miniszterelnök az interjúban elmondta: a közszféra átalakításának nem a megtakarítás a célja, az államháztartási hiány „köszöni szépen, jól van”. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje függetlenül attól, lesz-e koalíciós kényszer, a választások után tárgyalást kezdeményez valamennyi parlamenti párttal, és javaslatot tesz számos kétharmados törvény módosítására, mert szerinte megállapodási kényszer van.

A miniszterelnök elmondta, hogy egy esetleges választási győzelem, illetve a kormányalakítás után azonnal számos törvénytervezetet nyújtanak be a parlamentnek. Ezek a központi igazgatás átalakítását szolgálják. A reformot Gyurcsány Ferenc szerint nem a megtakarítási kényszer motiválja.

Az MSZP tizenkét minisztériumot alakítana ki, különválna a tárcáknál a front-office és a back-office, elválik a szakmapolitikai stratégiaalkotás, megerősítenék a miniszteri kabinetek szerepét, míg a kodifikáció-előkészítés megmarad a hagyományos igazgatásban.

A lap kérdésére válaszolva a miniszterelnök közölte: nem készülnek áfaemelésre, és nem akarnak változtatni az öt évre előre elfogadott adótörvényeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik