Belföld

Dávid ragaszkodik a kormányfői poszthoz

Az MDF azzal, hogy miniszterelnök-jelöltet állított, azt üzente, vagy ellenzéki szerepre készül, vagy az MDF adja a miniszterelnököt egy, esetleg a Fidesszel kötött koalícióban – közölte Dávid Ibolya a Nap-keltében.

A Magyar Demokrata Fórum ezzel a javaslatával azt üzente, hogy vagy ellenzékben lesz, vagy pedig, ha kormánykoalícióra készül a Fidesszel való együttműködésben, ő adja a miniszterelnök-jelöltet, mert nem kíván asszisztálni egy ilyen baloldali retorika és program mellé, amelyet ma Orbán Viktor és a Fidesz képvisel – jelentette ki a pártelnök.

Dávid Ibolya kitérő választ adott arra a felvetésre, ki lenne Orbán Viktor egy Dávid Ibolya-kormányban. Mindössze annyit mondott: „érjük meg április 9-ét”. A kérdésre, hogy Mikola Istvánt megtartaná-e miniszterelnök-helyettesnek, viszont határozottan azt válaszolta: „nincs ilyen intézmény”.

Dávid Ibolya arra a kérdésre, mi a realitása a miniszterelnök-jelöltségének, példaként említette, hogy az osztrák választások után, 1999-ben a harmadik helyen végzett párt adta a miniszterelnököt, s más helyeken is előfordult már, hogy nem a legnagyobb párt jelöltje lett a kormányfő.

A Gyurcsány Ferenc kormányfő által április 5-ére javasolt kétoldalú miniszterelnök-jelölti vitával kapcsolatban elmondta: ha „egyes” miniszterelnökök vitáznak majd, akkor nem kíván jelen lenni, ha azonban „a” miniszterelnök-jelöltek vitáját hirdetik meg, akkor ott van a helye az MDF-nek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik