Belföld

Magyar: a Fidesz nem vesz tudomást a problémákról

Az oktatási miniszter szerint a Fidesz oktatási programjavaslata nem vesz tudomást a közoktatás problémáiról, sem az ebben a ciklusban végrehajtott reformokról, és néhol erősen populista, demagóg javaslatokkal tűzdelt egyvelege a különböző oktatási elképzeléseknek.

Magyar Bálint a Liberálisok Házában tartott sajtótájékoztatón kedden közölte, hogy az SZDSZ hét, oktatáspolitikát érintő kérdésben vár választ a nagyobbik ellenzéki párttól. Többek között arra várnak választ, hogy ingyentankönyvet mindenkinek kívánnak adni, vagy csak a rászorulóknak, illetve a rászoruló középiskolásoktól elvennék-e az ingyentankönyvet, megszüntetnék-e a szöveges értékelést az alsó tagozatban, és visszaállítanák-e a buktatást?

A tájékoztatón kiosztották a liberálisok 15 pontba foglalt válaszát a Fidesz vasárnap nyilvánosságra hozott 15 pontos oktatási programjavaslatára. Eszerint például a Fidesz által ígért 20 ezer óvodai férőhelyre nincs szükség, hiszen az adatok alapján az idei tanévben 13 ezerrel több hely van, mint gyerek, az ingyenes diákigazolvány forrásigénye mintegy 600 millió forint évente, és a liberálisok nem támogatják az alanyi jogon járó szociális juttatásokat, az ingyenes tankönyvellátás is rászorultsági alapon jár a teljes közoktatásban összesen mintegy 700 ezer diáknak.

Rámutatnak többek között arra is, hogy ez a kormány már átalakította a szakképzési rendszert, a Regionális Operatív Program keretében már 12 milliárd forint értékben zajlik az óvodák, iskolák felújítása, és a következő Nemzeti Fejlesztési Tervben több mint 200 milliárd forintot javasolnak közoktatási infrastruktúra fejlesztésre.

Az SZDSZ ugyanakkor jónak és megvalósításra érdemesnek tartja a Fidesz azon javaslatát, hogy a fogyatékkal élők számára ingyenesen biztosítanának tanulást, munkavállalást segítő számítógépeket és szoftvereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik