Belföld

Medián: a kis pártok döntenek

A Medián a választások előtti utolsó, a csütörtöki HVG-ben megjelenő prognózisa szerint a nagy pártok egyenlő támogatottsággal rendelkeznek, a választást az SZDSZ és az MDF szereplése dönti majd el.

A felmérés szerint a Fidesz–KDNP közös listája és az MSZP is 44–44 százalékra számíthat. A Medián úgy véli, a kis pártok szereplése nagyban befolyásolja, hogy ki alakíthat majd kormányt. Becslésük szerint a két nagy párton kívül a parlamenti küszöb megugrásában leginkább az SZDSZ bízhat, neki 5 százalékot prognosztizálnak – az MDF 3, a MIÉP-Jobbik 2 százalékon áll.

Miközben a kampányban mindenki mozgósítani akar, március eleje óta gyakorlatilag nem változott – tehát két héttel a választás első fordulója előtt is csak 59 százalék – azok aránya, akik állításuk szerint biztosan elmennek szavazni.

Az MSZP és a Fidesz küzdelme jelenleg minden szempontból teljes patthelyzetet mutat. A két héttel ezelőtti állapothoz képest a jobboldali pártszövetség szerzett újabb szavazatokat, így ma mindkét pártnak ugyanannyi támogatója van, a teljes népesség 35-35 százaléka. Viszont az MSZP-szavazók részvételi aktivitása utolérte a fideszesekét, így a választani tudó „biztos” szavazók körében ugyancsak megegyezik a két nagy párt támogatottsága. Sőt a még meggyőzhető szavazók körében is nagyjából azonos tartaléka lehet a két pártnak.

A Medián megbecsülte a várható mandátumelosztást is. Eszerint a legnagyobb esélye a Fidesz: 189, MSZP: 179, SZDSZ: 18 mandátum konstellációjának van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik