Belföld

Választási nagygyűléssel emlékezett március 15-re a Fidesz

Több tízezer embert mozgósító választási nagygyűléssel emlékezett a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulójára szerdán, a nemzeti ünnepen, Budapesten.

Tizenhat évvel a rendszerváltás után ismét érezzük, hogy sorsfordulóhoz értünk: változásra van szükség, le kell zárni, ami eddig volt, mert az már nem szolgálja a jövőnket – mondta a szónokok sorában elsőként Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke a budai vár aljában.

Szerinte az elmúlt időszakban “átvitt értelemben rabjai lettünk magunk megkeseredettségének, kishitűségének”, ez most az ellenség, ami ellen össze kell fogni.

A Fidesz rendezvényének első felszólalója, Borókai Gábor, a Heti válasz című hetilap főszerkesztője, az Orbán-kormány szóvivője kifejtette, hogy Magyarországon ma nincs médiaegyensúly, véleménye szerint ugyanis a külföldi médiatulajdonosok vannak döntőtöbbségben Magyarországon, ami igencsak meghatározza a sajtó arculatát. “A magyar sajtószabadságból a ‘magyar’ hiányzik” és attól fél, hogy esetleg oda juthatunk, hogy “sehol nem tudjuk majd elpanaszolni, hogy nincs hol panaszkodni” – mondta. Ennek megváltoztatásához szerinte sikeres vállalkozókra és jó újságírókra van szükség a jobboldalon.


Schmitt: a Fidesz közösséggé kovácsolódott


Az az öntudat, egység és önfeláldozás fontos most is, mint ami 1848-ban volt az: Európának erős nemzetekre, gazdag kultúrájú népekre van szüksége – jelentette ki Schmitt Pál. hangsúlyozta, hogy 158 évvel ezelőtt egy nemzetként, egységesen tudták megfogalmazni az akaratukat a magyarok. Szerinte az elmúlt időszakban “átvitt értelemben rabjai lettünk magunk megkeseredettségének, kishitűségének”, ez most az ellenség, ami ellen össze kell fogni.

Schmitt Pál szerint a Fidesz az elmúlt években igazi közösséggé kovácsolódott, és hogy jó úton jár, azt az európai parlamenti választáson, valamint a két időközi országgyűlési választáson aratott győzelme bizonyítja.

“Készen állunk felelős tettek végrehajtására” – fogalmazott a Fidesz alelnöke, EP-képviselő. Elhangzott, hogy a Fidesz nemcsak választást akar nyerni, hanem hazát és nemzetet is. Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy minden korosztály erejében hisznek, de legfőképpen a fiatalokban, ők állhatnak a változás élére.

Orbán: Az emlékezés szükséges a fennmaradáshoz


A rendezvény csúcspontjakán a Fidesz elnöke, Orbán Viktor lépett a pódiumra. beszélt arról, mekkora jelentősége van annak, hogy ilyen fontos eseményekre emlékkezzenek az emberek: “A nemzedékek szoros láncba fűződő emlékezetének köszönhetően fennmaradt a nemzet” – mondta. Ugyanis az emlékezetben a csatatéren széthullt akaratot újra talpra lehet állítani, ami fontos a nemzet fennmaradásában. Kiemelte: A Kárpát-medence történetében egyedül mi tudtunk egy több mint ezer éve fönálló államot létrehozni, és ez büszkeséggel töltheti el a nemzetet, ugyanakkor felelősséggel jár. 


A cselekvő nemzet, győztes nemzet


“Március 15. üzenete 2006-ban Magyarország számára az, hogy nemzeti programra van szükség, amely mögé minden magyar ember fel tud sorakozni” – jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke arról beszélt, hogy 1848-hoz hasonlóan 2006-ban is választás előtt állunk: “egy ember erőlteti ránk a programját”, vagy közös nemzeti programunk lesz, nemzetközi, vagy nemzeti érdekeket szolgálunk. Mások, vagy a magyarok lesznek a legfontosabbak az országban, kiszolgáltatott nép maradunk, vagy cselekvő nemzet leszünk.


“Eljött a cselekvés ideje. Ne feledjétek, egységben az erő” – mondta már lezáró mondataiban a politikus, aki szerint a tizenkét pont ma is rarra figyelmeztet, a nemzetet kell megerősíteni, nemzeti közösségre kell építeni.


Néhány hét múlva a hóval együtt elolvad a jelenlegi hatalom is, eljön a béke, a szabadság és egyetértés ideje, “hiszem, hogy így lesz” – búcsúzott még Orbán a már jól ismert “Hajrá magyarország, hajrá magyarok!” előtt.


Összefogás és együvé tartozás


A Fidesz március 15-iki rendezvényén még a Himnusz előtt a színpadról a közönség közé eresztettek egy három részből álló, hetvenöt méter hosszú nemzeti lobogót, “az összefogás és az együvé tartozás legnagyobb magyar zászlajának” szimbólumaként.  


Az ünnepségen fellépett többek között Varga Miklós énekes és Kaszás Attila színművész, és rövid beszédet mondott Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester.


A színpadra szólított fideszes politikusok és szimpatizánsok között – akik egységesen narancs színű sálat viseltek – volt Schmittné Makrai Katalin, a szövetség nőtagozatának vezetője, Matolcsy György volt gazdasági miniszter, Martonyi János volt külügyminiszter, Balázs Fecó zenész, Pitti Katalin operaénekes és Mészöly Kálmán egykori labdarúgó.


Több tíz-, vagy százezres tömeg


A Fidesz szerint egyébként ez volt a legnagyobb lélekszámú megemlékezés a mai napon: 150 ezren vettek rajta részt selmeczi Gabriella tájékoztatása szerint. A FigyelőNet helyszíni tudósítója megerősítette, hogy többen voltak kíváncsiak a nagyobbik ellenzéki párt kampánnyal összekötött ünnepi megemlékezésére, mint azt a hivatalos verzió említi. Körülbelül három buszmegállónyi hosszú területen álltak az emberek, sokan a várfalról figyelték a színpadot, a Tabánban pedig minden négyztméternyi állóhelyet kihasználtak a jelenlévők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik