Belföld

13. pont: liberálisokat a parlamentbe

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mának szóló tanúsága az, hogy az ország számára fontos kérdések elsőbbséget élveznek, és nem válhatnak kicsinyes pártpolitikai csatározások, önös érdekek áldozatává akkor sem, ha azon múlik a parlamenti többség megszerzésének lehetősége - hangsúlyozta az SZDSZ elnöke a forradalom kitörésének évfordulóján szerdán Budapesten.

A megemlékezésre a Liberálisok Háza zsúfolásig megtelt, az ünnepség alkalmából idekerült a Liberális Arcképcsarnokból Petőfi Sándor életnagyságú, kokárdát viselő viaszfigurája. A színpadra mellé érkező pártelnököt hosszú taps fogadta. „Hiszek a tudásban, a szabadságban és a demokráciában, és nem hiszek abban, hogy ezek alternatívája lehet a síp, a kereplő és a gyalázkodás, hiszek abban a Magyarországban, amelyet egy Petrovics nevű huszonéves fiú tett utolérhetetlenül magyarrá, hiszek saját programunkban, a Szabad Demokraták Szövetsége programjában, mely nem szembeállítani akarja az embereket (…), hanem gazdagítani létünk minden pillanatát” – hangsúlyozta Kuncze Gábor. Hozzátette: „13. pont: liberálisokat a parlamentbe, liberálisokat, sokat”.

Kuncze Gábor párhuzamot vont az 1848-as forradalom és az 1989-es rendszerváltás között. Szerinte a forradalom, amely végül elbukott, egyértelmű társadalmi áttörést hajtott végre és lezárta a magyarországi feudalizmust, míg a rendszerváltás közös sikerre vitelének érzését mintha ma kevesen osztanák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik