Sport

A fehérorosz teniszező: Ha az ukránoknak jobb, ha utálnak, tegyék csak

Robert Prange / Getty Images
Robert Prange / Getty Images

Arina Szabalenka erősen kezdte az évet, a fehérorosz teniszező ugyanis előbb megnyerte az adelaide-i tornát, majd behúzta az Australian Opent is. De azóta is volt egy győzelme Indian Wellsben, jelenleg pedig a második helyen áll a világranglistán a lengyel Iga Swiatek mögött.

A héten a stuttgarti fedettpályás salakos tornán vesz részt, ahol ő a második kiemelt, és szerdán kezdi meg a szereplését, a második fordulóban száll be a küzdelmekbe. Az előtte lévő nap tartott egy sajtóeseményt, ahol sok minden mellett szóba került, hogy nemrég arról beszélt, milyen utálat veszi őt körbe az öltözőben az orosz-ukrán háború miatt, amit hazája támogat.

Elárulta, az különösen nem javít a helyzetén, amikor Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök nyilvánosan dicséri.

Semmi közöm a politikához. Ha az ukránoknak jobb, hogy engem utálnak az ő felszólalásai után, akkor mit tehetek? Ha jobb nekik, hogy utálhatnak, akkor örülök, hogy ezzel segíthetek. Csinálják csak

idézi a Reuters Szabalenkát, aki megjegyezte, ha tehetné, azonnal véget vetne a háborúnak, de ez egyáltalán nem rajta múlik. Hozzátette, igyekszik kerülni a közösségi oldalakat is, nem akar ugyanis depresszióba esni a gyűlölködő kommentek miatt.

A háború kitörése után is engedték a nemzetközi szervezetek, hogy az orosz és a fehérorosz játékosok elinduljanak a tenisztornákon, de csak semleges színekben, igaz, ezt több ukrán játékos is nyíltan kritizálta. Egyedül a brit versenyek voltak kivételek, köztük a wimbledoni Grand Slam-torna is, ahol nem vehettek részt a két ország sportolói, mire válaszul az ATP és a WTA sem osztott világranglista-pontokat  a tavalyi eseményen. 2023-ban, semleges színekben visszatérhetnek a füves pályás GS-re az orosz és fehérorosz teniszezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik