Nagyvilág

Az utolsó pillanatban egyezett meg a Fox News és a választási cég, amiről azt mondták, segített elcsalni a választásokat

SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Peren kívül, a tárgyalás előtti utolsó pillanatokban egyezett meg egymással a Fox News tévécsatorna és a Dominion Voting Systems nevű választástechnikai cég, ami az amerikai választásokra készített szavazógépeket. A megegyezés szerint 787,5 millió dollárt, vagyis durván 266 milliárd forintot kell fizetnie a tévétársaságnak, amiért hazugságokat állított a szavazógépekről.

A Dominion azért perelte be a Fox Newst, mert a társaság műsoraiban rendszeresen állították azt, hogy az amerikai választásokat elcsalták, például a Dominion gépeinek segítségével. Amikor a Fox erről beszámolt, ez volt épp a választást elvesztő Donald Trump agendája is, és a két narratíva kölcsönösen támaszkodott egymásra.

Már a tárgyalás előtti meghallgatásokon nagyon sok olyan információ lett nyilvános, amelyek kellemetlenek voltak a Fox számára, hiszen egyrészt kiderült belőlük, hogy ők is tudták, hogy a választások elcsalására semmi bizonyíték, ennek ellenére állították ezt az adásokban.

Hasonlóan kellemetlen, hogy a társaság arca, a republikánusoknál és a Trump szavazók között nagyon népszerű Tucker Carlson több levelezésben is azt írta a kollégáinak, hogy utálja Trumpot, az elnöksége pedig egy katasztrófa. Az ilyen további levelek nyilvánosságra hozását ússza meg a gigantikus méretű megegyezéssel a Fox.

Az amerikai média történetében nem volt még példa ilyen méretű peren kívüli egyezségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik