Belföld

Orbán: október 1-jén népszavazás lesz

Orbán Viktor szerint október 1-jén az emberek a Gyurcsány-csomagról szavaznak: ha elutasítják, a kormánynak mennie kell. A fennálló helyzet ellenére a Fidesz megtartja rendezvényét szeptember 23-án a Hősök terén – derült ki a párt elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatón.

A Fidesz együtt érez azokkal, akik tiltakoznak a saját maguk és családjuk ellehetetlenítése ellen, de elítéli az erőszakot – jelentette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta: nem az autók, nem a tűzoltók, nem a rendőrök, nem az MTV székháza tehet a Gyurcsány-csomagról. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke szerint a történtek miatt október 1-jén több és fontosabb történik, mint egy önkormányzati választás. Valójában ez egy népszavazás lesz: dönteni kell hazugság, megszorítás és a felelősség között – mondta.

A nyilvánosságra került Gyurcsány-beszédről elmondta, hogy nem a hazugság tényének leleplezése a legsúlyosabb, hanem az, hogy nyíltan beismerik: négy évig nem csináltak semmit. A tandíjjal és a vizitdíjjal pedig nem a jövőt, hanem a múltat akarják megfizettetni az emberekkel. Október 1-jén kiderül, hogy az emberek nem akarnak elfogadni egy beteges, hazudozó, dilettáns csomagot – fogalmazott Orbán. Ha az önkormányzati választásokon a szavazók „elutasítják a csomagot”, akkor meneszteni kell a kormányfőt és a megszorító csomagot – tette hozzá. Fidesz álláspontja szerint Magyarországnak nem pártkormányra, hanem egy korlátozott mandátumú szakértői kormányra van szüksége.

Miután a pártelnök befejezte beszédét, elhagyta a termet, egyetlen újságírói kérdésre sem válaszolt. Szijjártó Péter ekkor jelentette be, hogy a Fidesz megtartja a szeptember 23-ra tervezett rendezvényét a Hősök terén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik