Belföld

Visszatér a tél – készültségben a hókotrók

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Jelentős havazás várható az északkeleti országrészben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra figyelmeztet, hogy a tavaszi szünet első napján, csütörtök délutántól a friss előrejelzések szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar síkvidéki területein 5 centit meghaladó friss hó hullhat, a Zempléni-hegységben pedig ennek akár a duplája is eshet.

A havazás péntekig áthúzódhat, ezért a közútkezelő az érintett térségekben újra csatasorba állította a téli munkáknál bevethető gépeit. A következő napokban 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan végzik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

Külön felhívják a közlekedők figyelmét, hogy a szokásosnál is óvatosabban közlekedjenek, hiszen a legtöbben már nyári gumira váltottak. Azok tapadása teljesen más a télies viszonyok mellett, érdemes nagyobb követési távolságot tartani, mérsékelni a sebességet.

A várható időjárási helyzet miatt azt kérik, a következő napokban indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, az út- és látási viszonyokról a Magyar Közút Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu oldalon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzései alapján csütörtök délutántól főleg az északkeleti megyékben fordulhat elő vegyes halmazállapotú csapadék. Megmaradó hó főként a Zemplénben lehet, síkvidéken Szabolcsban van rá a legnagyobb esély. Egyelőre egyetlen megyére, Szabolcs-Szatmár-Beregre adtak ki citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést. 

Azt írták, csütörtökön délelőtt északkelet felől egy csapadékzóna éri el az országot, az északkeleti országrészben változó intenzitású havazás valószínű péntek reggelig. Jelezték ugyanakkor azt is, hogy a fagypont körüli hőmérséklet miatt a várható hómennyiség előrejelzése jelentős bizonytalansággal terhelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik