Tudomány

Rengeteg embert végeztek ki vörös hajszíne miatt

Tara Moore / Getty Images
Tara Moore / Getty Images

A világ lakosságának kevesebb mint két százaléka vöröshajú, éppen ezért számos régi kultúrában különlegesnek tartották őket. Az ókori görög világ északi határán, a mai Bulgária területén megtelepedett trákok szerint például a vörös hajú és kék szemű emberek az istenek kegyeltjei voltak, bátornak és őszintének tartották őket – írja a Múlt-kor.

A legtöbb helyen azonban nem voltak ennyire jó véleménnyel róluk: az ókori Egyiptomban gyakran feláldozták őket, mivel úgy tartották, balszerencsét hoznak a közösségre. Az ókori görögök pedig úgy vélték, a vörös hajú emberek haláluk után vámpírrá válnak, ezért elhamvasztották őket.

A keresztény kultúrában a vörös hajat ördöginek gondolták, ezért a középkori Európa vörös hajú emberei nem örvendtek nagy társadalmi népszerűségnek. Ha valaki emellett még zöld szempárral is rendelkezett, nagy eséllyel indulhatott a falu boszorkánya, vérfarkasa vagy vámpírja címért. Az ilyen embereket nagyon sokszor máglyán égették el.

Tévhit

A közhiedelemmel ellentétben a vörös haj bölcsője nem a messzi észak Skandináviája és nem is Írország volt, hanem Közép-Ázsia, ahol mutálódott az MC1R-gén, amely a porcelánfehér bőrű, szeplős és vörös hajú emberek létezéséért felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik