Belföld

Róna Péter: Nem lesz idén egyszámjegyű infláció, ez csak álom a kormány részéről

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Róna Péterrel készített interjút a Magyar Hang, ebben a közgazdász többek közt a hazai inflációról is kifejtette nézeteit. Róna a beszélgetés elején leszögezte, hogy szerinte nem lesz egyszámjegyű infláció Magyarországon (a kormányfő ugyebár ezt ígérte korábban). A közgazdász szerint ez ugyanis:

egy álom az kormány részéről, ami nem fog megvalósulni.

Ezt a véleményét arra alapozta Róna, hogy a jelenlegi 25 százalék feletti inflációt csak olyan drasztikus intézkedések bevezetésével lehetne egyszámjegyűre letörni, amely intézkedéseknek egyelőre nem látni a jeleit. Jelezte, hogy az energiaárak világpiaci csökkenése például alig hatott a magyar inflációra. Ebből pedig következik Róna szerint, hogy itt valami olyan jelenség van, ami meggátolja, hogy a piaci folyamatok egyszámjegyű alá csökkentsék az inflációt.

A kormány nem mondhatja komolyan, hogy egyszámjegyű inflációt akar, amikor egy túlköltekező költségvetéssel állunk szemben.

Hozzátette:

semmiféle fiskális elmozdulás nem észlelhető, ami antiinflációs jelleggel bírna.

Róna hangsúlyozta: nem igaz, hogy a kormány komolyan gondolja az infláció 10 százalék alá szorítását, mert akkor más politikát csinálna. Az infláció visszaszorítása ugyanis szerinte csak recesszió árán mehetne végbe, de ilyet az Orbán-kormány láthatóan nem akar.

Recesszió nélkül egy 25 százalékos inflációt nem tud rendbe rakni a kormány

– tette hozzá.

Róna szerint ugyanakkor az infláció sokkal rosszabb, mint a recesszió, mert az infláció csak tovább rombolja a társadalmat és a szegénységet, a családi közösségeket, és 10-15 évre visszaveti a magyar társadalmat. Általános kritikája szerint pedig:

Magyarország lett az unió második legszegényebb országa, ezt az eredményt Orbánék hozták össze az elmúlt 12 évben.

Szerinte mind a kormány, mind a jegybank GDP-fétisben szenvedett korábban, amiből, úgy tűnik, Matolcsy György most kigyógyult, és a helyes útra lépett.

A teljes interjút itt látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik