Megfejtették, hogyan lassítható le az öregedés – írja az IFLScience. A kutatók egy új folyamatot figyeltek meg, amely során a szervezet egy bizonyos enzime méreganyagokat dolgoz fel, ezáltal mérsékeli káros hatásukat és számottevően növeli az élettartamot.
Az alkohol-dehidrogenáz enzimek a glicerint és a glicerinaldehidet bontják le, amely molekulák a testben felépülő zsírszövetek melléktermékei, és tudomásunk szerint káros hatással vannak a szervezetre. Az alkohol-dehidrogenázok termeléséért az adh-1 nevű gén felel.
A Caenorhabditis elegans nevű féregfaj génjeinek 70 százaléka megegyezik az emberekével, ezért gyakran végeznek rajtuk kísérleteket.
A kutatók elmondták, az alkohol-dehidrogenázok számának növelése, ezzel együtt az öregedés lassítása természetes úton is lehetséges böjtöléssel, illetve kalória megszorítással.