Belföld

Vizsgálják az MTV-t védő rendőrök és vezetőik ténykedését

Nyilvános lesz az a vizsgálati anyag, amely a köztelevízió múlt hétfői ostroma kapcsán a rendőrség és annak vezetői ténykedését elemzi majd – jelentette ki Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter.

A szakminiszter kifejtette, hogy mélyreható és alapos vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy „ott követett-e el valaki mulasztást, vagy olyan hibát, ami miatt az bekövetkezett, ami történt”. Ez elsősorban szakmai kérdés, ez ügyben „még nem kívánok részletekbe menően tájékoztatást adni” – jegyezte meg.

A rendőri vezetés úgy értékelte, hogy „az a rendőri erő, ami beavatkozhatott volna, nem volt elegendő ahhoz, hogy ezt megtegye”, mondta el Petrétei József. A szakminiszter arra a kérdésre, hogy a tévészékház ostromakor az országos rendőrfőkapitány helyettese vagy a BRFK vezetője volt-e a felelős rendőri vezető, közölte: Budapest rendjének fenntartásáért a budapesti főkapitány, vagyis Gergényi Péter felelt, erre nyilván a vizsgálat is egyértelműen választ fog adni.

Petrétei József kitért arra is, hogy a rendőrség határozott fellépése az utóbbi napokban hozzájárult ahhoz, hogy fokozatosan csökkenjen, majd megszűnjön Budapesten az utcai rendbontás. A miniszter leszögezte: „a rendőrségnek továbbra is határozottan folytatnia kell azt a munkát, ami az MTV-székház előtt készült felvételek alapján, bűncselekmény gyanúja esetén a felelősségre vonás érdekében szükséges”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik