Gazdaság

Százasával zárják be a bankok a fiókokat

A bankoknak is fájt a különadók emelése, elküldtek alkalmazottakat és bezártak 322 fiókot tavaly. A nyereségük csökkent, de aggódni még nem kell miatta – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Válság, különadó? Mindezek első látásra meg sem kottyantak a magyarországi bankoknak. 2022-ben ugyanis a bankszektor konszolidált szinten elért éves nettó eredménye 833 milliárd forint le, amely az előző évhez képest 3,6 százalékkal magasabb – olvasható ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Ebben az adatban viszont konszolidáltan vannak ott a magyarországi bankok, vagyis az OTP például a külföldi leánybankjaival együtt szerepel benne. A nem konszolidált banki nyereség csak 485 milliárd forint volt, amin viszont 5,7 százalékkal elmarad már a 2021-estől.

A hitelállomány növekedése az utolsó negyedévben a nem konszolidált adatok alapján megállt, 2021 egészében viszont még 20 százalékkal emelkedett, ezen belül a belföldi nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek állománya 16 százalékkal nőtt, a belföldi háztartásoknak nyújtott kölcsönöké viszont mindössze 3,5 százalékkal emelkedett. Nagyon érdekes adat a mérlegben a központi bankokkal szemben fennálló számlakövetelések és betétek mennyiségének alakulása.

Ez a sor az MNB-nél lévő bankbetéteket tartalmazza, amelyek volumene 8 ezer milliárd forint fölé emelkedett az év végére, gyakorlatilag megduplázódott az utolsó negyedévben. Ez a szám nem csak történelmi rekord, de kiugróan magas a korábbi évekhez mérten.

Minden bizonnyal szerepet játszott benne a 18 százalékos egynapos betétek bevezetése, amelyekben mind lakossági, mind vállalati betéteket elhelyezhettek a hitelintézetek, és amelyek hirtelen megugrása miatt a kormány kamatsapkát vezetett be a bankbetétekre is.

A jegybanki és bankközi betétek mennyisége ezzel párhuzamosan az utolsó negyedévben visszaesett, és a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok – például állampapírok, vállalati kötvények, jelzáloglevelek – mennyisége is az év második felében jobbára stagnált, 15 303 milliárd forint volt az év végén.

Bank 360

Látszik az év végi megtakarítási verseny

A források között látszik, hogy az ügyfélbetétek állománya az év során ugyan emelkedett valamelyest, de az utolsó negyedévben már csökkent. 37 521 milliárd forintnyi betét volt a bankokban 2022 végén. A vállalati betétek minimális mértékben még nőttek az év vége felé is, a háztartások számláiról viszont 500 milliárd forint távozott. Ennek lehetett az oka a nagyobb karácsonyi költekezés, a magasabb rezsiszámlák megérkezése, de az állampapírpiacon megjelenő vonzó lakossági papírokba is kerülhetett a betétekből. Az biztos, hogy az átlagos lakossági ügyfélkör betétjeiért a nagybankok nem szálltak be versenybe magas kamatajánlatokkal. Kis és közepes bankoknál viszont vannak vonzó lekötött betétek.

Ennek az egyik oka persze a kamatstop is lehet. Ha a hiteleket nagyon alacsony kamaton törlesztik az adósok, a bankok nem tudják miből kifizetni a magas betétkamatokat. A kamatstopot pedig eléggé felborította az egyensúlyt. Az emelkedő kamatok miatt a kamatbevételek ugyan az előző évhez képest csaknem háromszorosára nőttek 2022-ben, de a kamatkiadások eközben megötszöröződtek. A kamateredmény ennek ellenére nagyjából 62 százalékkal emelkedett tavaly, vagyis a bankok még így is a pénzüknél vannak. A jutalék jellegű bevételek szintén nőttek 16,7 százalékkal, vagyis kicsivel az infláció fölött.

A működési jellegű bevételek így 35,6 százalékkal nőttek 2021-hez képest, a működési költségek pedig 32,1 százalékkal emelkedtek. A megugrásban komoly szerepe volt az ágazatot érintő különadók növekedésének. A nyereségre kedvezőtlen hatással volt még az értékvesztésre elszámolandó céltartalék növelése, ami 453 milliárd forintot tett ki tavaly.

Csökkenő létszám, kevesebb bankfiók

Az ügyfeleket érintő változások közül az egyik legkellemetlenebb, hogy a bankok 322 fiókot zártak be tavaly – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Az évet 1832 egységgel kezdték, ebből csaknem minden ötödiket bezárták, az év végére csupán 1510 maradt fenn. Csak az utolsó negyedévben 128 fiókra került lakat. 2014-ben még több mint 3 ezer bankfiók volt Magyarországon, ezek több mint felét azóta bezárták, az pedig szinte borítékolható, hogy a tendencia folytatódik, hiszen az idén májusban olvad be a Takarékbank az MKB-ba, és az egyesült MBH Bank Nyrt. számára aligha éri majd meg fenntartani olyan fiókokat, amelyek egymás közvetlen szomszédságában állnak.

A dolgozói létszám is csökkent valamelyest a bankokban. Bár a hitelintézetek karrier oldalain még mindig szép számban találni álláshirdetéseket, a statisztika szerint 176 fővel kevesebben dolgoztak 2022 végén a bankszektorban, mint egy évvel korábban. Ebben szerepet játszhatott a Sberbank kényszerű bezárása is, de az is, hogy egyre több hitelintézet kénytelen a csökkenő hitelkereslet miatt ezeken a területeken létszámot csökkenteni, vagy az ott dolgozó munkatársakat más területekre áthelyezni

Ajánlott videó

Olvasói sztorik