Belföld

A nagycsaládosok tüntettek szombaton

Minisztériumról minisztériumra vonulva, a kormány intézkedései ellen tiltakozott szerdán Budapesten a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). A kormány megérti a tüntetőket, de kitart eddigi álláspontja mellett.

A szervezet a kormány tervezett egyensúlyt javító, oktatást, egészségügyet érintő intézkedései ellen tiltakozott, mivel a terhekből, véleményük szerint, aránytalanul sok hárul a családokra. A békésnek meghirdetett utcai demonstráció a József nádor térről indult délelőtt 11-kori Itt Szabó Endre, a NOE elnöke elsőként a Pénzügyminisztérium képviselőjének adott át petíciót. A tiltakozó menet azokat a minisztériumokat érintve, amelyek intézkedései “sújtani fogják a nagycsaládosokat”, a Parlament elé vonult.

A megmozduláshoz több társadalmi szervezet is csatlakozott, így a Levegő Munkacsoport, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Védegylet képviselői is részt vettek az eseményen.

Több ezren, pártjelvény nélkül

Az MTI információi szerint több ezer gyermek, szülő, nagyszülő vonult az utcára. Számos vidéki városból is érkeztek családok a demonstrációra. A transzparenseken egyebek mellett “Hány bőrt lehet még lehúzni rólunk?” “A nagycsalád nem probléma, hanem a megoldás” feliratú táblákkal vonultak fel.

A NOE vezetősége a helyszínen azt kérte a tüntetőktől, hogy pártjelvényeket, pártszimbólumokat ne használjanak a rendezvény pártsemlegességére tekintettel.


A kormány kitart


A kormány megértéssel fogadja a nagycsaládosok nevében fellépő civil szervezet demonstrációját, de következetesen kitart az egyensúlyteremtés és a reformok politikája mellett – áll a Kormányszóvivői Iroda szombati közleményében.

A reformok és fejlesztések – amelyek alapjai az egyensúlyteremtésnek – már néhány éven belül igazolni fogják a kormány politikáját, akkor is, “ha a változásoktól való természetes félelem ma még tüntetésre, tiltakozásra ösztönöz” – olvasható a dokumentumban. A közlemény szerint a nagycsaládosok éppen olyan társadalmi csoport, amelynek az érdekében több intézkedést, kivételt, jogszabályt hozott a kormány.

Ezek között említik a távhőtámogatás és a szociális gázár-támogatást is, amelyre a nagycsaládosok jogosultak. Az gázár-támogatás 104 ezer, a távhőtámogatás pedig 28 ezer háromnál több gyermeket nevelő családot érint.


A közlemény szerint az Új egyensúly program “nehéz szívvel meghozott, kemény döntéseket is tartalmaz”, amelyek rövidtávon mindenkitől nagyobb személyes hozzájárulást kívánnak, mint azt az elmúlt évek alatt az emberek megszokták.

Folytatása következik

Ezzel azonban még közel sem ér véget a tüntetések sorozata. Kerényi Imre színházi rendező vezetésével szombaton folytatódik a sétáló tüntetés az Erzsébet térről a Sándor-palotáig. A HÖOK tandíjellenes országos tiltakozássorozata jövő hétfőn Pécsett folytatódik, csütörtökön pedig Debrecenben és Budapesten egyazon napon tiltakoznak a hallgatók. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szeptember 29-én a Képviselői Irodaház melletti Olimpiai parkban rendez demonstrációval egybekötött „országos szülői értekezletet”, ahol a szülőket tájékoztatják a közoktatási törvény módosításának hatásairól. A szakszervezet egyébként október első hetéig 11 városban tart nyitott fórumsorozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik