Sport

Úszóakadémiát hozna létre Hosszú Katinka

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az április 19-én rajtoló országos úszóbajnokságon bizonyosodhat meg róla végérvényesen a publikum, hogy véget ér-e Hosszú Katinka pályafutása, vagy megcélozza a 2024-es párizsi olimpiáig. Az úszónő a tavalyi római úszó-Eb-n újságírói kérdésre azt mondta, meglehet, van még benne annyi, hogy nekiveselkedjen Párizsnak, ám a kontinensviadal után felhagyott az edzésekkel, a szövetségi kapitány, Sós Csaba sem tudta megmondani, hogy edzésben van-e.

Ennek tükrében a legtöbben biztosra vették a visszavonulását, a Népszavának azonban a Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor azt mondta, „Hosszú Katinka a tréningeket megkezdte, reggel és délután egyaránt dolgozik, vagy medencében, vagy szárazföldön. Szakmai tervét beadta a szövetségbe, hamarosan Tenerifére utazik három hetes edzőtáborba”. Arra a kérdésre, hogy  – a közelmúlt dolgait figyelembe véve –mindez komoly felkészülés lesz-e, Wladár azt mondta, Hosszú korábban valóban meg volt csúszva az edzésekkel, sokat kihagyott, de nincs oka kételkedni abban, hogy ne akarna teljes erőbedobással készülni. Itt fűzte hozzá ugyanakkor, hogy

majd az április 19-én rajtoló kaposvári országos bajnokságon eldől, mennyire sikerült neki 33 évesen erőt vennie magán, és visszaszereznie jó formáját.

A pénteki Nemzeti Sport közben interjút közölt a sportolóval, aki megerősítette, hogy az őszt pihenéssel töltötte, volt ideje sok mindent átgondolni.

„Mindig azt mondtam, addig fogok versenyezni, amíg szeretem az úszást. Szerintem az előző esztendő kapcsán sem kell szégyenkeznem, hiszen a világon a negyedik legjobb voltam. De kétségtelen, hogy átfogalmazódott bennem sok minden” – mondta a lapnak.

Ezt követően a sportág hazai jövőjéről beszélt, arról, hogy szeretné, ha Magyarország húsz-harminc év múlva is úszónagyhatalom lenne. Korábban többször beszéltek Wladár Sándorral arról, hogy fontos a szakma, és hogy sajnos sok fiatal elkallódik a rendszerben. Ennek orvosolására Hosszú Katinka úszóakadémiát hozna létre Magyarországon.

„Ebben a sportágban még nincs akadémiai rendszer, holott egyéni sportágban is van már példa erre (…) Én is ilyen intézményt szeretnék elindítani. Egyelőre nem is a létesítményről beszélek, az a jelenlegi gazdasági helyzetben talán nem reális, most a szakmára szeretnék koncentrálni. Jó lenne, ha a fiataloknak olyan lehetőséget nyújthatnánk, hogy a minőségi munkán van a hangsúly, és a lassúbb, de ezáltal a hosszú távú fejlődésre  tudnánk koncentrálni” – vázolta elképzeléseit Hosszú, aki olyan akadémiában gondolkodik, ami különálló intézmény ugyan, de szorosan együttműködik a szakszövetséggel.

Konkrétumról egyelőre még nincs szó a leendő akadémiával kapcsolatban, Hosszú annyit mondott, hogy egyelőre szeretné kiépíteni a saját stábját, megtalálni azokat a hazai és külföldi szakembereket, akikkel hatékonyan tud majd dolgozni a jövőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik