Üzleti tippek

Meghirdették a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot

A Magyar Innovációs Alapítvány meghirdette a 2006. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot - jelentette be Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke csütörtökön a Magyar Innovációs Klub rendezvényén.

A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett társaságok vehetnek rész, amelyek 2006-ban kiemelkedő hasznot értek le az innovációs teljesítménnyel. A pályázatokat 2007. február 13-ig lehet beadni, a díjak ünnepélyes átadására 2007. március végén kerül sor.

A bíráló bizottság a Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriuma által felkért szakemberekből áll, elnöke a gazdasági és közlekedési miniszter. A pályázat értékelési szempontjai között szerepel a 2006-ban elért többlet eredmény vagy többlet árbevétel és egyéb műszaki, gazdasági előnyök, eredetiség, újszerűség, társadalmi hasznosság. Az év legjelentősebb innovációját nagydíjjal ismerik el, a kiemelkedő innovációs teljesítményeket innovációs díjat kapnak.

Az Magyar Innovációs Klub rendezvényén Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2007-2013. évi Új Magyarország Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési operatív programjában (GOP) prioritásként szerepel a versenyképességet növelő kutatás-fejlesztés, innováció támogatása. A GOP mintegy 670 milliárd forint keretének 35 százalékát erre a célra fordítják.

Hozzátette: a kutatás-fejlesztés területén a piacorientált, együttműködésen alapuló projektek kaphatnak fejlesztési forrásokat. Támogatják a kutatási központok fejlődését, a vállalati kutatás-fejlesztési munkát, az innovációt, a technológia-intenzív vállalkozásokat.

A kormánybiztos szólt arról, hogy az Európai Unióban a GDP 2,3 százalékát fordítják átlagban kutatás-fejlesztésre, Magyarországon ez az arány 0,9 százalék. Szerinte Magyarországon a magánszektor nagyobb arányú bekapcsolására van szükség a kutatás-fejlesztésbe. Ehhez olyan tudásbázis, egyetemi háttér kell, amelyre a magánszektor is építhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik