Belföld

Nem jogsértő az sms-kampány

Bizonyítékok hiányában nem állapítható meg jogsértés a szavazásra buzdító sms-ek miatt – hagyta helyben az Országos Választási Bizottság döntését a Legfelsőbb Bíróság pénteken.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) április 10-én hozott határozatot, amiben bizonyítottság hiányában elutasította azt a kifogást, hogy az Alapítvány a Modern Baloldalért nevű szervezet (Amőba), valamint az MSZP megsértette a választások tisztaságát és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét azáltal, hogy sms-ben arra buzdította a címzetteket, hogy az MSZP listájára és egyéni jelöltjére szavazzanak. A Legfelsőbb Bíróság (LB) ezt a döntést hagyta helyben pénteken.

A Fidesz április 9-i beadványa szerint ugyanis az sms-eket az Alapítvány a Modern Baloldalért telefonszámáról küldték, és mindez a kampánycsend megsértésének minősül. A kifogás szerint a szóban forgó üzenet: „Szoros a verseny, a te szavazatodon múlik a második Gyurcsány-kormány. Szavazz az MSZP-re! Küldd tovább!”.

Az LB MTI-hez is elküldött döntésében elfogadta az OVB-nek azt a megállapítását, hogy a kifogásban előterjesztett bizonyítékok nem alkalmasak azon állítások igazolására, hogy a kampánycsendet sértő tartalommal bíró sms a kifogásban megjelölt Alapítvány a Modern Baloldalért szervezethez, és ennek révén az MSZP-hez kapcsolható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik