Gazdaság

A kutató nem számít árrobbanásra az élelmiszerpiacon

Az alapvető élelmiszerek ára a következő évtizedben szolidan, de emelkedni fog.

Az alapvető élelmiszerek a világon mindenhol drágulnak, az Agrárgazdasági Kutatóintézet főigazgatója szerint mégsem kell a következő évtizedekben megfizethetetlen élelmiszerárakkal számolni. Udovecz Gábor középtávon legfeljebb az inflációt kicsit meghaladó emelkedést jósolt. A szakember az MR1-Kossuth Rádióban azt mondta: a világ nyersanyag-termelésében már 4-5 százalékos változás is hihetetlen nagy hisztériát okoz.

A piac felerősíti a különben nem túl jelentős hatást, amelynek az eredője a keresletnövekedés és a nagy áringadozás. Ez a fejlett országokban drágulást, a fejletlenekben – regionális szinten – áruhiányt és éhínséget okoz. A gazdálkodók szempontjából elkerülhetetlen, hogy a közös uniós agrárpolitikát úgy formálják a döntéshozók, hogy a szélsőséges évek átvészeléséhez valamilyen kollektív kockázatkezelő rendszert építsenek ki. Ehhez a fenntartható biztosítási rendszerhez biztosan kellenek majd európai pénzek is – tette hozzá Udovecz Gábor.

Az alapvető élelmiszerek ára a következő évtizedben szolidan, de emelkedni fog. Várhatóan az inflációt kicsit meghaladó mértékű lesz ez a drágulás. Ez ugyan nem zárja ki, hogy egy-egy jó termésű évben az árak nem emelkednek majd, de a fő trend egy kismértékű drágulás lesz. Ez viszont messze elmarad majd azoktól az árrobbanás-várakozásoktól, amelyet sokan – megfelelő szakértelem hiányában – vizionáltak mondta a főigazgató.

AJÁNLOTT LINK:

Mégsem szállnak el az élelmiszerárak (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik