Nagyvilág

Koránt égettek Stockholmban, a svéd NATO-csatlakozást feltételekhez kötő Törökország tiltakozik

Fredrik Sandberg / TT News Agency / AFP
Fredrik Sandberg / TT News Agency / AFP
Koránt égettek a Törökország és a NATO-csatlakozás ellen rendezett tüntetésen szombaton Stockholmban, ami tovább mélyítette a két ország közötti feszültséget, miközben Svédországnak szüksége van a török jóváhagyásra a NATO-csatlakozáshoz.

„A lehető leghatározottabban elítéljük a szent könyvünk elleni aljas támadást. Teljességgel elfogadhatatlan a szólásszabadság jegyében történt engedélyezése ennek az iszlámellenes támadásnak, amely muszlimokat vesz célba, és sérti a szent értékeinket” – közölte a török külügyminisztérium azután, hogy a török nagykövetség közelében, erős rendőri biztosítás mellett egy radikális jobboldali iszlám- és bevándorlásellenes dán-svéd aktivista elégette a Korán egy példányát.

„Ha valaki szerint nem kell a szólásszabadság, máshol kell élni” – mondta szónoklatában a gyakorlott Korán-égető Rasmus Paludan (kiemelt képünkön), a Kemény Vonal nevű dán radikális jobboldali párt vezetője, aki svéd állampolgár is egyben.

Az iszlamofób provokációkat visszataszítónak nevezve elhatárolódott a történtektől a svéd külügyminiszter, Tobias Billström.

A rendőrség ugyanakkor pénteken úgy ítélte meg, hogy a svéd alkotmány, valamint a szólás- és gyülekezési szabadság nem teszi lehetővé a tüntetésnek a közrend nevében történő betiltását. Paludan akciójának rendőrségi engedélyében az szerepelt, hogy az iszlám és az ellen tiltakozik, amit ő Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a svédországi szólásszabadságba való beavatkozási kísérletének nevez.

Egy másik tüntetést a kurdokkal valós szolidaritás jegyében és Svédország NATO-csatlakozása ellen tiltakozva tartottak szombaton Stockholmban, ezen több száz kurdbarát és baloldali radikális szimpatizáns vett részt. Törökbarát demonstrálók egy csoportja pedig a török nagykövetség közelében tartott gyűlést.

A svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltételeként Ankara a más országok mellett Törökországban, Svédországban és az Egyesült Államokban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő tagjainak kiadatását követeli. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik