Belföld

Gyurcsány: nincs kritikus védekezési pont az áradó Tiszán

A felkészülés jelenlegi állapotában Vásárosnaménytól Szegedig nincs a Tiszának olyan kritikus pontja, ahol gátszakadásra vagy a gátkoronát átlépő vízre kellene készülni - mondta Gyurcsány Ferenc pénteken Tószegen.

A Közép-Tiszán végzett árvíz elleni védekezési munkákról a miniszterelnök ifejtette: “Jól fogjuk a Tiszát, mint ahogy (…) a Dunát is, árvízvédekezés van és nem árvíz” – tette hozzá a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc leszögezte, hogy az árvíz elleni hatékony védekezésnek nem lesznek anyagi akadályai. Mint emlékeztetett, különleges rendszabályokat vezettek be, és ezek lényege, hogy a megyei védelmi bizottságok által a munkákhoz megigényelt pénzeket a Belügyminisztériumnak egy napon belül át kell utalnia. Ezzel eddig nem is volt gond – jegyezte meg.

A kormányfő kitért arra, hogy a kabinet e heti ülésén elfogadott 12 pont rendelkezik többek között arról, gyors készpénz segélyt kapjanak azok, akiknek életében károkat okozott az árvíz. Emellett egy készülő jogszabály-módosítás azokon a termőföldeken is lehetővé teszi majd a támogatások kifizetését, amelyeken nem tudnak vetni az elöntések miatt – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik