Sport

Feltört az Olaj, és tovább égne

Szolnok már többször került eufóriába a kosárlabdázói miatt. Mindig van feljebb, ugyanis története legnagyobb nemzetközi sikerét érte el a csapat.

Még csak március közepét írunk, de már bizton állíthatjuk, hogy az idei magyar sportévad egyik legkiemelkedőbb eredményét érte el a Szolnoki Olaj KK férfikosárlabda-csapata.

Még akár fényesebb is lehet a siker, ha a harmadik számú európai kupasorozat, az EuroChallenge Final Fourjában valamilyen csoda folytán sikerül legyőzni az egyik elődöntőben a török Besiktast.

Merthogy a Ventspils elleni negyeddöntőt megnyerte a magyar csapat.

Persze, sokan már most is csodáról beszélnek, nem véletlenül: magyar kosárlabdacsapat legutoljára 1958-ban jutott egy összeurópai kupa elődöntőjébe, akkor a Honvédnak sikerült ez a bravúr. A kosárlabda azóta minden máshoz hasonlóan megváltozott, ma már a légiósok játsszák a főszerepet majd’ minden európai egyesületnél. Elég csak arra gondolni, hogy a Telekom Baskets Bonn úgy játszotta le a Szolnok elleni csoportmeccsét, hogy egyetlen német játékos sem lépett pályára.

Igen, a Szolnoknak is vannak légiósa, közülük a bolgár Hristo Nikolov és a félig légiós (hiszen ma már magyar állampolgár is az amerikai) Obie Trotter tette a legtöbbet a bravúrért, de ne felejtsük el Brandon Gayt és Julien Millst, akik egy-egy meccsen extrát nyújtottak, és az akkor éppen jól jött a mieinknek.

A Ventspils elleni harmadik meccs összefoglalója:

A sikerben az az örömteli, hogy a férfi válogatott arcpirító nyári kudarca (nem jutottunk ki a felduzzasztott Európa-bajnokságra a pótselejtezőn) után sikerült a szakágba színt és egyben európai presztízssikert hozni. Mindezt úgy, hogy meghatározó magyar játékosai vannak az Olajnak: Horváth Ákos, Fodor Márton, Trepák Zoltán, Grebenár Péter, Soós Gábor és Báder Márton.

A siker persze az állandóságnak is köszönhető, a Trotter-Horváth-Fodor-Grebenár-Báder mag már az elmúlt, bajnoki és kupagyőzelmet hozó évben is Szolnokon pattogtatott. Mint ahogyan a kispadon sincs változás: Pór Péter és a tavalyelőtt az aktív játéktól visszavonuló Dragan Alkesic a mestere a csapatnak.

A Szolnok végig hitt a sikerben – olvasható az európai szövetség hivatalos weboldának összefoglalójában.

„Ahogy haladtunk előre, egyre jobb játékkal rukkoltunk elő a meccseken. A Ventspils elleni első mérkőzésen kikaptunk, és után változtattunk a védekezésen és a támadás-variációkon is. Ez a sikert titka és az, hogy megmutattuk, karakteres csapat a miénk” – nyilatkozta Pór Péter, a csapat vezetőedzője.

Érdekességek a Szolnok meneteléséről és a Besiktasról
A legutolsó legyőzött ellenfél, a lett Ventspils vezeti hazája bajnokságát, 13 meccsből 13 győzelemmel.
A Ventspils korábban kétszer legyőzte az első csoportkörben a másik magyar induló Atomerőműt.
A Szolnok 1958 után az első magyar csapat, amely összeurópai kupa elődöntőjébe kerül.
Egyetlen meccset vesztett el hazai pályán az Olaj, a ciprusi Keravnos tutott nyerni a Tiszaligeti csarnokban (a ciprusi meccsen az Olaj győzött).
A csapat legeredményesebb pontszerzője Obie Trotter, aki átlagban 17 pontot szerzett az eddig mérkőzéseken, mellesleg 4,4 asszisztot osztott ki meccsenként.
A török Besiktasban, a Szolnok következő ellenfelében játszott tavaly Allen Iverson, az NBA egyik legismertebb figurája, de a jelenlegi keret tagja az az Adam Morrison, aki kétszeres bajnok lett a Los Angeles Lakersszel. Mellette Marselus Kemp, David Hawkins és Ersin Dagli az amerikai különítmény tagja.
A törökökön kívül Pops Mensah-Bonsu angol, Carlos Arroyo Puerto Rico-i, Zoran Erceg horvát a csapatban. Arroyo stabil NBA-játékos volt, játszott a Toronto, a Denver, a Utah, a Detroit és az Orlando csapatában is. Mensah-Bonsu is szerepelt az észak-amerikai profi ligában, 2009-ben például a Hosutonban Yao Ming sérülése után igazolták le.


„Nagyon boldogak és egyben büszkék vagyunk az elért eredmény miatt. 1-1 -es állással érkeztünk, a nyomás a Ventspilsen volt, hazai pályán játszottak, nyerniük kellett volna. De tudom, hogy mindig azokat a meccseket a legnehezebb megnyerni, amelyiket a leginkább akarja az ember. Véleményem szerint kiemelkedően játszottunk, mindenki kivette a részét a játékból. Az utolsó 3-4 percben megpróbált a Ventspils felkapaszkodni, de nem volt igazán esélyük”
– ezt Báder Márton mondta a találkozót követő sajtótájékoztatón.

A négyes döntőt április 27. és 29. között rendezik, az még kérdés, hogy hol. A Szolnok Debrecen segítségét kérte, és Kósa Lajos polgármester biztosította is Szalay Ferenc szolnoki polgármestert, a magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökét arról, hogy a város odaadja a Főnix Csarnokot az Olajnak. A másik ágon egyébként a francia Chalon és az orosz Triumph Lyubertsy csatázik majd a döntőbe jutásért.

Ne felejtsük el, hogy a Szolnok egy négyes döntőt már biztosan rendez ebben az évben, hiszen a Magyar Kupában ők adnak majd otthont a Final Fournak.

Tömegek fogadták a szolnoki kosarasokat a városban
A város főterére szerda délután begördülő csapatbuszt szurkolók százai vették körül, majd a bajnoki és kupagyőzelmek hangulatát idéző éljenzéssel üdvözölték a lettországi Ventspilsben az Eurochallenge Kupa négyes döntőjébe jutott játékosokat és a klub vezetőit.
Az idegenben bravúrgyőzelmet aratott kosarasokat a Városháza dísztermében Szalay Ferenc polgármester, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke köszöntötte. Az ünnepi koccintást követően a játékosok a Városháza erkélyén köszönték meg a főtéren rájuk váró tömegnek a fogadtatást.
Báder Márton, a csapat kapitánya a szurkolókhoz szólva úgy fogalmazott: ha már a négyes döntőig eljutottak, megpróbálnak hasonló sikerrel “végigmenni” a sorozaton.
A hírek szerint a Final Fourba szintén bejutott török Besiktas 200 ezer eurót ajánlott a program lebonyolításáért, mely – ahogyan fogalmazott – a szolnoki lehetőségekhez képest “más kategória”. (Forrás: MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik