Belföld

Törvényt sértett egy szavazatszámláló bizottság

Törvénysértést követetett el Budapest XVI. kerületében az egyik szavazatszámláló bizottság, amikor múlt vasárnap egy választónak személyazonosító igazolványának érvénytelen lakcímrovata és a felmutatott érvénytelen lakcímkártya ellenére szavazati jogot biztosított - áll a Fővárosi Választási Bizottság interneten közzétett határozatában.

A Fővárosi Választási Bizottság döntése egy fellebbezés nyomán született, amelyet a XVI. kerület 24. számú országgyűlési egyéni választókerület 54. szavazóköre szavazatszámláló bizottságának “eredményt megállapító döntése”, valamint az Országgyűlési Egyéni Választási Bizottság “végeredményt megállapító határozata” ellen nyújtottak be.

A testület rámutatott: a szavazatszámláló bizottság törvénysértést követett el, mert figyelmen kívül hagyta a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó bekezdését. A határozatban az is olvasható: a főváros 24. számú választókerületének 60. számú szavazatszámláló bizottsága jogszabálysértést követett el, mert a szavazókörben az iratokhoz csatolt igazolásból megállapítható, hogy azon a helységnév csak “Budapest” megjelöléssel szerepel. Az igazoláson ugyanis azt kell feltüntetni, hogy “a választópolgár mely településen, vagy fővárosi kerületben kíván szavazni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik