Belföld

Több helyen megbontotta a töltést a Tisza

Szolnoknál a hajnali órákban felgyorsult a Tisza áradása, s már 944 centimétert mértek; eközben a folyó észak-magyarországi szakaszán és a Bodrogon a viharos erejű szél helyenként megbontotta a gátakat.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezető-helyettesének gyorsjelentése szerint a Tisza tetőzése Tiszafürednél várható a közeli időszakban. A település alatt végig árad, s a vízállás meghaladja a harmadfokos készültséget jelentő szintet.

A Bodrognál továbbra is harmadfok mellett védekeznek, miközben folytatódik a lassú apadás. A Körösökön levonuló árhullám a Hármas-Körösön lassan Szarvasnál tetőzik.

Rendkívüli időjárási viszonyok nehezítik a védekezési munkálatokat Észak-Magyarországon, ahol a Bodrog szlovák határ menti, valamint a Tisza tiszaújvárosi szakaszán a viharos erejű szél keltette hullámzás megbontotta a gátakat.

A magyarországi folyók fővédvonalain összesen 2416 kilométeren van valamilyen szintű készültség. Harmadfokú készültséget összesen 1323 km védvonalon tartanak: a Tiszán a Lónyay főcsatorna torkolata és a déli országhatár között, a Lónyay főcsatornán, a Bodrogon, a Taktán, a Zagyván Szolnok és Újszász között, a Hármas-Körösön, a Hortobágy-Berettyón, a Sebes-Körös torkolatánál, valamint a Maros alsó szakaszán.

A Dunán már csak másodfokú védekezésre van szükség, Bajánál 858, míg Mohácsnál 876 centimétert mértek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik