Belföld

Huszonegy választási fellebbezés országszerte

Nyolc megyében és a fővárosban összesen 21 jogorvoslati kérelem érkezett az országgyűlési választások második fordulójának szombaton kihirdetett, nem hivatalos végeredménye ellen; a beadványokról a területi választási bizottságok döntenek - mondta az MTI érdeklődésére vasárnap este az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője.

A külképviseleteken, valamint 109 választókerület egy-egy szavazókörében leadott voksok összeszámlálását követően 21 helyen érkezett fellebbezés, amelyekben vagy a szavazatok újraszámlálását vagy új szavazást kértek a pártok – közölte Rytkó Emília. Hozzátette: a főváros mellett Bács-Kiskun, Borsod, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyékben ült össze vasárnap, illetve ül össze hétfőn, legkésőbb kedden a területi választási bizottság és hozza meg döntését.

Minden választókerületben kijelöltek egy szavazókört, amelynek szavazataihoz hozzáadták a külföldi voksokat, ezekben szombaton zárták le az összesítést. Bács-Kiskun megye 2. számú választókerületében a második helyen végzett Szécsi Gábor (SZDSZ-MSZP)korábban megóvta az eredményt, az óvásnak a helyi választási bizottság első fokon helyt adott és a szavazás megismétlését rendelte el. A határozat ellen a Fidesz-KDNP jelöltje, Horváth Zsolt fellebbezett.

A jogerős döntésig – amelyet hétfőn hoz meg a területi választási bizottság, a szavazókörben a voksokat tartalmazó urnákat nem bontották fel. Fellebbezési kérelmet vasárnap 16.00 óráig lehetett benyújtani a területi választási bizottsághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik