Belföld

Orbán: a Fidesz adhat pénzt Budapest védelmére

A Fidesz megnézi, milyen összeget tud a védekezéshez rendelkezésre bocsátani, és gondolkodik a vasárnapi szolidaritási rendezvényen összegyűjtött pénzek átcsoportosításáról – mondta Orbán Viktor Szentendrén.

Egyelőre nincs elég pénz az árvíz elleni védelemhez – fejtette ki a Fidesz elnöke, miután Szentendrén megtekintette a gáton dolgozó katonákat, civileket. „Egy darabig még jön a homok, a gépkocsik, és van munkaerő, az önkéntesek is segítenek, de egy idő után az önkéntesek ereje már kevés, tehát pénz kell, mert enélkül nem lehet védekezni” – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy a Fidesz vasárnapi budapesti nagygyűlésén összegyűjtött pénzt eredetileg a beteg gyerekek gyógyítására szánták. Ha a kormány továbbra sem ad Budapestnek pénzt az árvízvédelemre, néhány millió forintnyi összeget a Fidesz átcsoportosít e célra a saját költségvetéséből – jelentette ki. „Most nem annak az ideje van, hogy számba vegyük, milyen védelmi munkákat mulasztott el a kormány az elmúlt 4 évben, hiszen itt állunk térdig a vízben. Ilyenkor nem egymásra kell mutogatni, a Fidesz-kormány mindenesetre 203 kilométernyi gátat épített meg kormányzása alatt” – mondta, és megjegyezte: a költségvetésben minden évben számolni kell a gátépítéssel, mert Magyarországon áradás majd minden évben van.

„A Fidesz felhívta önkéntesei figyelmét, akik a Duna menti és a Tisza menti településeken laknak, hogy most a politikai kampány helyett csoportosítsák át az erőiket, menjenek ki a gátakra segíteni” – közölte a pártelnök. Orbán Viktor az árvízi katasztrófahelyzetre tekintettel lemondta délelőtti kampányprogramjait, a Fidesz elnöksége pedig rendkívüli ülést tartott, amelyen értékelte az árvízi helyzetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik