Tudomány

Mutatjuk, mikor érkezik meg a tél

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Egy időre vége a száraz és tavaszt idéző januári napoknak, időjárásunk komoly változás előtt áll: három mediterrán ciklon érkezik a héten egymás sarkát taposva, majd egy – jelen állás szerint – rövid, ám valódi télies időszak következik.

Rengeteg eső, néhol hó

Az eddigi enyhe nyugatias áramlásnak azzal szakadt vége, hogy hideg, északi levegő „zuhant” a Földközi-tenger medencéjébe. Vasárnap Olaszország térségében ennek hatására mediterrán ciklon alakult ki, amely egy gyorsvonat sebességével érkezve hétfőn hazánkat is elérte.

A ciklonból jelentős esőre számíthatunk, a csapadékhajlam csak kedd délután kezd mérséklődni, a magasabban fekvő, nyugati tájakon havazásba is válthat

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Hozzáteszi: a folyamat a héten még kétszer megismétlődik, de a mostaninál már kevesebb esővel.

Három ciklon egymás után

A hétfőn érkezett mediterrán ciklonból országosan 20-30 milliméternyi eső valószínű, helyenként ennél több is eshet – ha elsőre nem tűnne soknak, ez nagyjából a január havi átlag, ami most kevesebb mint 48 óra alatt érkezik. A jelenleg elérhető adatok szerint néhány napos szünet után a következő ciklon 12., a harmadik 17. környékére várható, ezek már kevesebb csapadékot hoznak.

A napokban jellemző 3-8, 4-9 fokos csúcshőmérséklet is egyre inkább közelít a januárban megszokotthoz, a magasabban fekvő területen enyhe mínuszokat is mérhetünk. Az Alpokalja és a Bakony magasabban fekvő területein az eső havazásba válthat, sőt síkvidéken sem zárható ki a hó megjelenése, ám utóbbi esetben tartósabb hóréteg kialakulására nincs esély.

Komolyabb lehűlés

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint jelentős változást a 17. tájára előrejelzett ciklon hozhat. A megelőző napokban Nyugat-Európát komoly hidegbetörés éri, ami a következő napokban éri el hazánkat: pár napos télben lehet részünk, január 17-21. között fagypont körüli középhőmérsékletekre van kilátás.

Elég távoli időszak a pontosabb prognózishoz, de ekkor megnő síkvidéken is a havazás esélye, majd a hónap utolsó harmadában ismét felmelegedés kezdődik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik