Belföld

Szombathelyen csak bizakodik az MSZP

Nehezen indult be az élet vasárnap este Szombathelyen. Lassan gyülekeztek a párttagok és a jelöltek, valamint a megfáradt aktivisták a pártszékházakban.

Vas megyében az volt a kérdés, hogy sikerül-e betörnie a jelenlegi kormánykoalíciónak. 2002-ben ugyanis öt választókerületből négyben a Fidesz–MPSZ jelöltjei győztek, mindössze Szombathely 1. választókerületében sikerült SZDSZ–MSZP közös jelöltnek elnyerni a választók bizalmát. A megyében egyébként az országos átlag feletti, 70 százalékos volt a részvétel.

Az MDF szombathelyi székházában baráti volt a hangulat, Böröcz Miklós jelöltön kívül csupán a kampányfőnök és három újságíró izgult az aspiránsért. Böröcz Miklós lapunk munkatársának reményét fejezte ki, hogy nemcsak bejutnak a parlamentbe, de Vas megyéből is sikerül valakinek mandátumot szereznie.

Fidesz: csak az első választókerület kérdéses

A Fidesz–MPSZ nem a hetekben átadott pártközpontban várta a választások éjszakáján a párt szimpatizánsait, hanem egy ismert szombathelyi klubba szervezték az összejövetelt. Itt óráskivetítő és tv biztosította a vizuális kényelmet. A 3., 4., 5-ös körzetben már az elején fideszes vezetést mutattak az eredmények, és ez az adatok feldolgozottságának növekedésével sem sokat változott. Egy választókörzet azonban még hiányzott: az 1-es, ahonnan nem érkezett eredmény. Puskás Tivadar, a Fidesz itteni jelöltje bizakodó, mint lapunk munkatársának elmondta: veszíteni mindenki tud, ő nyerni akar.

SZDSZ: „törünk fel, mint a talajvíz”

Az SZDSZ pártszékházában már nemcsak tv, hanem számítógép és internet is volt. Az adatok dőltek, és mindenki visszafojtott lélegzettel konstatálta, hogy a párt egyre inkább jön fel. „Törünk fel mint a talajvíz” – mondták. Bizakodó hangulatban telt az első óra, az öt százalék átlépését pedig hatalmas ujjongás fogadta.

MSZP: fekete-fehér tévé előtt izgultak

Az MSZP Vas Megyei Irodája egy felbolydult méhkashoz hasonlított vasárnap este az FN helyszíni tudósítójának beszámolója szerint. Egymás hegyén-hátán lógnak az emberek, akik egy fekete-fehér tv-n követték az eseményeket, miközben egy másik szobából folyamatosan érkeznek az egyes szavazókörökből az eredmények. Két jelölt sorsa izgatta nagyon a jelenlévőket. Egyrészt Hankó Faragó Miklós, az 1. számú választókerültet SZDSZ–MSZP közös jelöltjének eredménye, akiről nagyon kedvező adatok futottak be, hiszen szinte valamennyi szavazókörben ő nyerte el a többséget. És persze Gaál Angelika eredménye, aki úgy fogalmazott, azzal már elégedett lenne, ha jobban szerepel egyéniben, mint a párt a megyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik