Belföld

A pártok is veszítenek az árvízzel

A kampányhajrá és az árvíz egybeesése inkább kockázatokat rejt a pártok számára, mintsem újabb szavazatszerzési lehetőséget – derül ki a FigyelőNetnek nyilatkozó elemzők szavaiból. Van, aki szerint a kormány, más szerint az ellenzék vesztenivalója a nagyobb.

Szemtanúja volt az áradásnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu

A külvilágnak szóló demonstratív üzenetnek nevezte a kampánypénzek árvízi védekezésre való átcsoportosítását Budai Bernadett politológus. A Vision Consulting elemzője szerint szükséghelyzetben a kormány cselekvési lehetősége csak látszólag nagyobb, mint az ellenzéké, mert az emberek elvárják a kabinettől az azonnali és hatékony reagálást, így annak késlekedése vagy elmaradása könnyen ronthat a kormányzó pártok megítélésén.

Budai Bernadett úgy vélte: az árvíz nem változtat érdemben a két nagy párt támogatottságán, bár megjegyezte: közvélemény-kutatásokat most nem lehet közzétenni, így nem derülhet ki a természeti katasztrófa valós hatása.

A Tisza befolyásolhatja a szavazást

Kicsit másként látja a helyzetet Kumin Ferenc, aki szerint most is érvényesülhet a “vészhelyzet a kormányoldalnak kedvez” alapigazság.

A politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a tiszai áradás várhatóan a választás első fordulójának időpontjában tetőzik, így az jobban befolyásolhatja a környék szavazóit, mint a Duna mostani, rekordot jelentő vízhozama. A szakértő szerint az ellenzéknek óvatosan kell viselkednie az árvízi vészhelyzetben, mert bár találhat érvet arra, hogy a víz pusztításáért a kormány nem megfelelő óvintézkedései és betartatlan ígéretei felelősek, a segítségnyújtást helyettesítő magyarázkodás visszatetszést kelthet.

Pénz és gesztusok

A hétvégi nagygyűléseken mind Gyurcsány Ferenc, mind Orbán Viktor arra mozgósította híveit és ellenfeleit, hogy a gátakon álljanak helyt, ne a kampányban. Mindkét politikus meglátogatta a leginkább veszélyeztetett területeket, ahol a homokzsákrakodáson túl pénzt is ígértek a védekezésre. Orbán a Fidesz nagygyűlésén összegyűlt pénzből ígért néhány millió forintot, mert szerinte a kormánynak nincs forrása a védekezésre. Gyurcsány lemondta fővárosi kampányrendezvényeit, és a kabinet 12 pontos cselekvési programot fogadott el többek között 40 milliárd forintos hitelkerettel.

Az MDF bejelentette: nem tartja meg kampányzáró gyűlését, és az arra szánt kétmillió forintot Dávid Ibolya pártelnök a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak adta az árvízkárosultak megsegítésére. Az SZDSZ is bejelentette: a hétre tervezett kampányeseményeik számát jelentősen csökkenti, és az így megtakarított pénzt az árvíz elleni védekezésre fordítja, sőt gyűjtést is indít a nemes célra.
Hiller István pedig keddd délután levélben kérte fel az országos listát állított pártok vezetőit, hogy aktivistáikat, és lehetőség szerint anyagi eszközeiket a következő hetekben az árvízvédelem támogatására használják.

Az SZDSZ az árvízi védekezés segítésének és a kárenyhítés érdekében lemondta heti kampányrendezvényeinek jelentős részét, és az így megspórolt több millió forintot felajánlják. Emellett a pénteki fővárosi kampányzáró program egyben jótékonysági rendezvény lesz, valamint egy adományvonalat is indított a párt. Kuncze Gábor elmondta, hogy a hétvégén elindított jótékonysági akciójának keretében eddig mintegy 10 millió forintot gyűjtöttek össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik