Élet-Stílus

El kell árulni a gyereknek, hogy nincs Mikulás – állítják ausztrál kutatók

Több pszichológus is azt állítja, hogy csak ártanak a szülők a gyerekeiknek, ha hazudnak az igazságról. Vannak, akik szerint nem ilyen egyszerű a képlet.

Egyes ausztrál pszichológusok szerint árt a kisgyerekeknek, ha hamis mítoszokban hisznek, így szerintük a Mikulásról is el kell nekik mondani az igazat – írja a Daily Mail.

 A felnőttek ne hazudjanak a gyerekeknek a Mikulásról. Amikor egy gyerek felteszi a kérdést, hogy a Mikulás valódi-e vagy sem, már olyan fejlődési szakaszban van, hogy különbséget tud tenni  egy valódi és egy kitalált karakter között

– mondta Dr. Ameneh Shahaeian.

A kutató szerint a szülők csak ártanak a gyereknek, ha egy nem létező személyről mesélnek.

Shahaeian szavaival Dr. Rebecca English, a Queenslandi Műszaki Egyetem oktatási oktatója is egyetértett, szerinte nem szabad hazudni a Mikulásról, mert ezzel arra ösztönzik a gyerekeket, hogy hamis bizonyítékokkal alátámasztott hazugságokat higgyenek el.

Dr. Peter Ellerton, a Queenslandi Egyetem filozófia oktatója szintén azt mondta, hogy „nem helyes hazudni” a Mikulásról, többek között azért sem, mert

azok a szegényebb gyerekek, akik például nem kapnak ajándékot, becsapva érzik magukat, és az egész Mikulás-mítosz hatással lehet az önértékelésükre.

Dr. David Zyngier, a Southern Cross Egyetem docense szerint a kutatások azt sugallják, hogy a gyermekeinek hazudni rossz gyakorlat, míg Dr. Justin Coulson pszichológus azt mondta, az ilyen hazugságok után a gyerekek könnyen csalónak tarthatják a szüleiket.

Dr. Kelly-Ann Allen, a Monash Egyetem docense, pszichológusa viszont nem értett egyet velük, azt mondta, hogy a Mikulásban való hit bizonyos előnyökkel jár.

A karácsonyi időszakok így emlékezetesek maradnak, a kicsik pedig sokkal inkább fel tudják ezeket idézni később, nem utolsósorban pedig hagyományt, és többnyire családi szokást ápolnak.

Szerinte a karácsonyi rituálék az összetartozás érzését erősítik, és ezek miatt kevésbé érezhetjük magányosnak magunkat.

Dr. Allen azonban felhívta a figyelmet, hogy a szülők a gyerek megfelelő életkorában azért árulják el az igazságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik